URBANISME
- Les Borges Blanques

Recullen firmes a les Borges per la millora de dos carrers

Una veïna de la localitat que s’ha de desplaçar amb cadira de rodes denuncia deficiències en dues vies que ha d’utilitzar diàriament i ja suma més de 300 suports recollits.

A l’avinguda Jaume I hi ha algun tram sense voreres en cap dels dos costats. FOTO: Xavi Minguella

Una veïna de les Borges Blanques ha recollit més de 300 signatures, de moment, per demanar a l'Ajuntament de la població que millori l'accessibilitat de dos carrers, el Mare de Déu de Montserrat -on resideix- i l'avinguda Jaume I. La impulsora de la campanya, que va amb cadira de rodes, explica que per desplaçar-se del seu domicili ha de passar per algun d'aquests dos vials i denuncia que ambdós presenten deficiències de mobilitat. Concretament, l'escrit d'argumentari fa referència a l'estretor de les voreres del carrer Montserrat, "en alguns punts impracticables per obstacles o mal estat"; en cas d'haver de baixar a la calçada, els llambordins i el doble sentit de circulació de cotxes dificulten  i fan arriscat el moviment de la cadira. Quant a l'avinguda Jaume I, es denuncia l'absència de voreres a bona part de la via i el mal estat del ferm en el que, amb la construcció de la variant de l'N-240, ha esdevingut un dels accessos principals a la població. La veïna, finalment, lamenta que "el Pla Urbanístic Municipal està pensat més per als vehicles que per a les persones".

Indemnització municipal
El passat mes de gener, precisament, l'Ajuntament de les Borges va haver d'indemnitzar la mateixa veïna pels danys soferts en una caiguda al pas de vianants que hi ha entre l'avinguda Jaume I, el passeig del Terrall i el carrer Carrasco i Formiguera. A l'incident es va malmetre la cadira i, segons un informe ortopèdic, era impossible reparar-la. Des del consistori es va comprovar que el ferm de la zona estava malmès, amb solcs de 2 centímetres de fondària, i es va concloure la necessitat de reparar l'asfalt per evitar altres incidents. "És molt probable que, a causa de l'estat de la via, una cadira de rodes circuli amb dificultat o fins i tot pugui bolcar", s'admetia. Així, es va considerar urgent dur a terme el pagament de la indemnització sol·licitada, de 445 euros, ja que l'afectada necessitava una cadira de rodes per als seus desplaçaments diaris.

Reforma de l'avinguda
L'any 2013, el ple municipal de l'Ajuntament va aprovar definitivament un projecte d'urbanització de l'avinguda Jaume I, amb un pressupost d'execució de 909.400 euros més IVA.