CULTURA
- Les Borges Blanques

El Borges Negres es fa lloc al circuit de novel·la negra

Entre el 14 i el 17 de març va tenir lloc la tercera edició d’aquest certamen literari, que va aplegar públic de comarques barcelonines, del Camp de Tarragona i de clubs de lectura.

Una de les taules rodones del Borges Negres 2019. FOTO: Aj. de les Borges

El festival de novel·la negra de les Borges Blanques va celebrar del 14 al 17 de març a la Casa de la Cultura la tercera edició, que ha servit, entre altres, per constatar que la cita literària ja ha entrat a l'òrbita dels festivals i trobades de gènere negre que es fan arreu del país. Així ho indica, almenys, la presència de públic afeccionat a aquest àmbit que procedia de comarques barcelonines i del Camp de Tarragona, així com membres d'algun club de lectura de Lleida o autors de blogs sobre literatura. "Tot i que també hi havia membres de clubs de lectura de les Garrigues, esperem que en properes edicions se n'animi més, ja que, al capdavall, són els qui més llegeixen", explica Ramona Solé, coordinadora del festival.

Autors de prestigi
D'aquesta edició, Solé destaca també la presència de diversos autors de reconegut prestigi, com Margarida Aritzeta, Creu de Sant Jordi el 2018, o Joan-Lluís Lluís, guardonat amb el Premi Sant Jordi de novel·la el 2017, però també d'autors novells que han aprofitat el certamen per presentar la seua primera incursió en la novel·la negra, com és el cas de Pau Juvillà i la seva obra Primàries de sang, que ha escrit juntament amb David Marín, aquest últim ja avesat al gènere.


Interacció amb els autors
Borges Negres està plantejat com un seguit de taules rodones temàtiques, que abordaven aspectes com ara els segrestos en la literatura, o les morts misterioses, o investigadores amb carisma, en què participaven diferents autors i autores. El fet que hi hagués els seus llibres a la venda a la mateixa sala afavoria que el lector interactués amb els escriptors i escriptores en el moment de signar les obres. Prèviament, el dilluns 11, hi va haver també una sessió infantil amb l'autor Pep Molist.