RELIGIÓ
- Arbeca

L'arbequí Marià Mullerat ja és oficialment beat

Una missa multitudinària a la catedral de Tarragona, amb àmplia presència d’autoritats eclesiàstiques i civils, culmin el procés iniciat l’any 2003 de qui fou metge i alcalde d’Arbeca, afusellat l’estiu de 1936 junt amb cinc detinguts més.

(foto: Arquebisbat de Tarragona)

L’arbequí Marià Mullerat Soldevila, afusellat l’agost de 1936, ja és oficialment beat per l’església catòlica. Així ho va declarar dissabte el cardenal Giovanni Angelo Becciu, prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants i representant del Sant Pare, durant la celebració que va tenir lloc a la catedral de Tarragona. La missa va ser concelebrada per l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona i iniciador de la causa diocesana per al procés de beatificació, el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, la majoria dels bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya i els abats de Poblet i Montserrat. També hi van assistir el bisbe auxiliar de l'arxidiòcesi de Madrid, representants de la Nunciatura, els postuladors de Roma i Tarragona, membres capitulars i nombrosos preveres.

Durant l’acte es va descobrir la fotografia del nou beat, moment que va rebre una gran ovació, i els familiars de Mullerat, acompanyats de palmes i llànties, van portar les relíquies del màrtir –un marc amb la creu que ell portava sempre a la butxaca i tres teques–, fins el presbiteri. Ara, queda instaurat el 13 d’agost, data en què va ser afusellat, com el dia de memòria litúrgica de Marià Mullerat. Culmina així un procés iniciat lany 2003 i que el novembre passat ja certificava el final, quan el papa Francesc va aprovar l'anomenat decret de martiri.  


(foto: Arquebisbat de Tarragona)

La celebració va comptar també amb la participació dels familiars –filles, néts i besnéts–, de fidels cristians procedents de Santa Coloma de Queralt, poble natal de Mullerat, i d'Arbeca, on va morir, així com autoritats civils com el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, el president de la Diputació de Tarragona, una regidora de l'Ajuntament de Tarragona, els presidents dels Consells Comarcals del Tarragonès i de les Garrigues i alcaldes garriguencs com el d’Arbeca i el de la Floresta. Fins i tot hi havia el comandant en cap de la Guàrdia Civil, l'intendent Major de la Guàrdia Urbana, el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, a més de representants del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona. 

Afusellat amb cinc detinguts més
Nascut a Santa Coloma de Queralt el 1897, Marià Mullerat es va traslladar a Arbeca als 21 anys, on es va casar amb Dolors Sans i va exercir de metge, així com a Puiggròs i la Floresta. De conviccions cristianes profundes, va impulsar el periòdic quinzenal local L'Escut, la biblioteca municipal i la recuperació del ball de valencians. Va ser alcalde entre 1924 i 1930. Poc després de la insurrecció franquista, a l’edat de 39 anys, va ser afusellat amb cinc detinguts més per un grup d'incontrolats. Un monument al lloc dels fets, erigit poc després de la Guerra, recorda els seus noms sota la llegenda "Por Dios y por España". Mullerat també té dedicat un carrer de la població. En la celebració de dissabte a Tarragona també es va tindre un record pels cinc homes que van morir junt amb Mullerat, Josep Sans, Llorenç Segarra, Manuel Pont, Joan Gras i Llorenç Vidal.

Missa a Arbeca
L’endemà de l’acte de Tarragona, i coincidint amb l’aniversari del naixement de Mullerat, l’arquebisbe de Tarragona va celebrar la missa d’acció de gràcies a l’església d’Arbeca, on van assistir, a més de la família quasi al complet i l’alcalde de la localitat, gent vinguda de les Borges, Castelldans, Puiggròs i la Floresta.


(foto: Jordi Curcó)


(foto: Jordi Curcó)