TURISME

Impulsen una cooperativa comarcal de serveis turístics

El proper 4 d’abril es durà a terme una jornada de formació al Consell, on s’explicarà l’experiència de la cooperativa turística gironina Gisfera, pionera al país.

Imatge del curs de guies celebrat a finals del 2018 . FOTO: InSitu

Una empresa que cobreixi la demanda de diferents serveis turístics a les Garrigues. Aquesta és una de les carències de la comarca que es van detectar en la diagnosi de la cadena de valor de l'oli, un estudi global impulsat des del Consell Comarcal que analitza les potencialitats de la comarca i la manera com explotar-les (v. Som Garrigues, n. 479). D'aquest estudi en van sorgir unes jornades de formació de guies turístics especialitzats en el patrimoni garriguenc en què van participar una vintena d'alumnes i ara, un cop ja s'ha format un grup de persones especialitzades, des del Consell es defensa que el següent pas és crear una empresa, ja sigui en forma de societat o cooperativa, que satisfaci la demanda dels diferents agents comarcals.

Un buit per omplir
Adrià Dalmau, responsable de la diagnosi de la cadena de valor de l'oli, explica la situació amb la qual es troben molts agents turístics de la comarca: "Moltes empreses garriguenques, ja siguin privades, cooperatives o públiques, no poden permetre's tenir un guia turístic durant tot l'any, ja que no tenen un volum de visites molt elevat. En canvi, si aquestes agents poguessin subcontractar una empresa turística segons la demanda de visites que tenen, tindrien la oportunitat d'explotar més el patrimoni turístic". A partir d'aquesta idea, i amb l'assessorament de Ponent Coopera, s'ha organitzat pel proper dijous 4 d'abril una jornada de formació sobre el model cooperativista, en què participarà un responsable de la cooperativa gironina Gisfera, pionera a crear una cooperativa turística a Catalunya. Tal com apunta Dalmau: "L'opció d'una cooperativa és interessant però s'ha de tenir en compte que l'empresa final no serà un ens publicoprivat, és a dir, si hi ha persones interessades a crear aquesta empresa i ho volen fer sota qualsevol tipus de societat, des del Consell també se'ls oferirà un assessorament i acompanyament, ja que aquest és un tema clau".