AGRICULTURA

Denuncien pressions per fer disminuir el preu de l’oli

Unió de Pagesos apunta a les distribuïdores com a responsables de la davallada del preu de l’oli i demanen incloure’l a l’Observatori de Preus de referència.

L’especulació sempre ha estat una constant en el mercat de l’oli. FOTO: Xavi Minguella

El sindicat agrari Unió de Pagesos ha denunciat recentment que la caiguda del preu en origen de l'oli d'oliva a l'Estat espanyol d'un 25% en l'últim any, segons el Consell Oleícola Internacional, no respon a raons de mercat, tenint en compte diversos indicadors. És per aquest motiu que el sindicat demana a les administracions que investiguin un possible abús de posició de domini per part de la gran distribució.

Mercats vs. producció
Segons UP, "les dades del Consell Oleícola Internacional indiquen que el retrocés del consum mundial d'oli previst per la campanya 2018-2019 és del 2% respecte de l'anterior, mentre que la previsió de la reducció de les exportacions és de l'11%, la de les importacions del 7% i la de la producció, el 6%. Així, el mercat quedaria en equilibri a nivell mundial. El retrocés de dos punts del consum queda compensat per la caiguda de sis punts de la producció, i la reducció de les exportacions queda equilibrada per la caiguda de les importacions i la reducció de la producció". En termes de mercat, mentre que els preus en origen de l'oli verge extra cauen el 25% a Espanya, el 18% a Tunísia i el 14% a Grècia, a Itàlia el preu augmenta un 46%. Per tant, tot i que Espanya és el principal país productor i exportador d'oli d'oliva, continua essent el que pitjors preus en origen ofereix a la seua pagesia, per darrere de Grècia i Tunísia. Així, Unió de Pagesos reclama que el preu de l'oli d'oliva s'incorpori dins de l'Observatori de Preus de referència que publica el Departament d'Agricultura, "per tal de disposar d'uns preus de referència transparents", i insta les administracions que investiguin un possible abús de posició de domini per part de la gran distribució, "que condiciona els preus en origen e impossibilita la innovació a la pagesia".