POLÍTICA

Onze pobles ja saben qui serà el seu alcalde o alcadessa

A set només hi concorre una candidatura i a quatre més només n'hi ha una d'autòctona. Suposa pràcticament un terç dels municipis de la comarca.

Onze pobles de la comarca veuran arribar el 26 de maig, dia de les eleccions municipals, amb poca emoció, i ja saben qui serà el seu alcalde o alcaldessa. Uns perquè hi concorre una sola candidatura i altres perquè, tot i haver-ne més d’una, només una és real, és a dir, no fantasma. En el primer apartat hi ha:

Alfés
Hilari Guiu ja té assegurat el seu tercer mandat consecutiu, ara com a JxCat. ERC es va esfumar el 2015 i la CUP, que fins ara era qui feia d’oposició, ja no ha tornat a fer candidatura aquest 2019, de manera que les set regidories en joc seran totes per l’equip de l’actual alcalde, que presenta dues noves incorporacions.

Llardecans
Davant l’escenari que ningú es volia presentar a les eleccions, es va optar pel sistema de primàries obertes, és a dir, els ciutadans votaven en un formulari les persones que volien que els representessin. L’actual alcaldessa, Carme Pinyol, va ser la més votada, seguida de diverses persones que no formaven part del consistori. Aquestes són les que, internament, han decidit per quines sigles presentar-se i finalment seran les de JxCat.

Torrebesses
El 2015 era la primera vegada a la història que a Torrebesses es presentava una sola candidatura, la de Mario Urrea (IxT-AM) i ara, el 2019, serà la segona. Urrea, que porta tres mandats al capdavant de l’Ajuntament, havia manifestat que només repetiria si sorgia un equip que l’empenyés, i així ha estat, cinc dels set candidats són nous.

Puiggròs
Jordi Capdevila, que es va estrenar el 2015, no repeteix a la candidatura –ara JxCat–, de la qual només en repeteixen dos membres, Eduard Cau i Albert Bellart. Els altres cinc són nous, dels quals una, Montserrat Ruiz, natural de les Borges, encapçala l’única llista que es presenta i, per tant, serà la nova alcaldessa, la primera de la història d’aquest poble.

Juncosa
Si a les anteriors eleccions, Lluís Dalmau tenia l’acompanyament d’una llista fantasma, ara ni això. Encara, així, el seu segon mandat (i mig, ja que el 2013 va rellevar el fins llavors alcalde a mig mandat) sabent que JxCat no tindrà oposició. Ho fa amb cinc dels actuals regidors també repetint i dues noves incorporacions.

Cervià
L’actual alcaldessa, Mercè Rubió, encara el seu segon mandat (i mig, ja que va rellevar Gemma Manresa, aleshores alcaldessa). Aquesta vegada, però, no ho fa com a agrupació d’electors sinó sota les sigles IxC-AM i amb quatre cares noves de les set que seran regidors i regidores. El 2015 tampoc no es va presentar cap altra candidatura a Cervià.

L’Espluga Calba
Josep Cunillera (GREC-AM) tornarà a ser l’alcalde de l’Espluga, al no concórrer tampoc cap altra llista al poble. El de 2019-2023 serà el seu quart mandat, en què l’acompanyaran cinc nous integrants que no hi eren fins ara. Només Josep M. Treviño repeteix.

A banda d’aquests set pobles, n’hi ha quatre més on, tècnicament, no està tot decidit, ja que hi ha més d’una candidatura, però es dona la circumstància que només una està formada per gent de la localitat. És el cas de:

Granyena
El 2011, l’oposició encara era de gent del mateix poble. El 2015, dues llistes fantasma acompanyaven Francesc Esquerda el dia de les eleccions, però cap no va obtenir representació i Esquerda passava a ser l’alcalde. Ara es dona una situació semblant, amb Esquerda encapçalant la llista autòctona de JxCat (amb tres cares noves) i la presència d’una llista fantasma, en aquest cas del PSC.

Fulleda
A diferència del 2015, que a més de la llista autòctona de Jordi Arbós se’n presentaven tres més de fantasmes, ara només n’hi ha una de fantasma, del PSC. Arbós (APF-AM) repeteix candidatura amb Francesc Masnou i la incorporació d’Òscar Copons, de manera que el més probable és que els tres siguin qui exerceixin de regidors en els propers quatre anys.

Alcanó
Una llista completament nova, encapçalada per Xavier Prunera (IxA-AM), és la que assumeix aquesta vegada l’encàrrec dels alcanonencs que, com ja és habitual, en les setmanes prèvies trien els candidats mitjançant primàries obertes. Aquesta vegada, dues llistes fantasma completen el panorama, però sense cap opció d’obtenir representació.

Sunyer
Com Llardecans, Sunyer encarava el 26 de maig sense que es tingués constància de cap llista presentada. Això va propiciar que tant ERC com JxCat moguessin fitxa i registressin candidatures a última hora. En el cas de la de JxCat, tots els integrants són de fora del poble, però assumien el compromís de retirar-se si n’apareixien altres amb candidats locals. Tot apunta, per tant, que Diego Bravo, número u d’IxS-AM, serà el nou alcalde.