PATRIMONI
- Maials

Els Mossos detenen a Maials el presumpte autor de l'enderrocament de l'arc d'Adà

Un camió lleuger de la seva propietat presentava desperfectes que encaixaven amb impactes de diversos elements per la part superior.

(foto: A.F.)

Agents dels Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric van detenir dimecres passat un home de 59 anys, veí de Maials, com a presumpte autor d'un delicte contra el patrimoni històric per l’enderrocament de l’arc d’Adà, situat al terme de Llardecans, que va ocórrer el passat 31 de març. Es tracta d'un arc de pedra del jaciment històric del poblat d'Adà, protegit per la Llei de Patrimoni Cultural Català i declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. És un element solitari i sense cap més estructura de suport, amb una alçada de 3,6 m i 6,3 de llum i composat per 34 pedres o carreus.

Arran d’aquell fet, efectius de la Unitat d'Investigació de Policia Científica van inspeccionar i recollir possibles indicis, entre els quals restes de pintura vermella, blava i crema en alguns dels carrers que van quedar dispersos per terra. A més, també van trobar vidre amb la fragmentació típica que presenten els vidres de vehicles. El mateix dia es va preservar la zona per evitar la retirada de les pedres i es va obrir una investigació.

Durant la fase d'investigació es va saber que un camió lleuger, propietat d'uns veïns de la zona, havia estat al lloc dels fets el dia de l’enderrocament i a finals d’abril es va localitzar el vehicle a Maials i es va comprovar que presentava diversos desperfectes que havien estat reparats parcialment de manera recent. Entre altres, en la part superior de la cabina s'observaven cops i rascades, amb enfonsament de la xapa, que en conjunt indicaven haver patit un impacte de diversos elements per la part superior. Recentment, s'havia repintat parcialment el vehicle, expliquen fonts policials. Una possible maniobra hauria provocat la topada i caiguda de l’arc.

Després d’unes setmanes de rumors que apuntaven a la possible autoria per part d’algun veí de Maials, els Mossos no ho confirmaven ni ho desmentien, fins que dimecres passat hi va haver la detenció, anunciada el dissabte. El detingut va quedar en llibertat després de declarar a la comissaria amb l'obligació de presentar-se davant del jutge quan sigui requerit.