POLÍTICA

El diputat provincial de les Garrigues es decideix, també, a Belianes i Torregrossa

El partit més votat a l'antic partit judicial de les Borges és qui s'emporta l'únic diputat que correspon a aquesta zona, actualment ostentat per Enric Mir.

(foto: Diputació de Lleida)

La Diputació de Lleida està formada per 25 diputats. Aquesta és la quantitat que correspon a les províncies de menys de 500.000 habitants. Però com es trien, si no existeix cap votació directa per escollir-los? El sistema d'elecció és semblant al dels consells comarcals, la composició dels quals depèn dels resultats de les eleccions municipals. Després del 26M, un cop constituïts els nous ajuntaments a tota la província, cada junta electoral de zona fa una llista amb tots els partits, coalicions i agrupacions d'electors que hagin obtingut algun regidor en aquell territori i els ordena de major a menor nombre de vots aconseguits. En el cas de les Garrigues en correspon un, que se l’emporta el partit amb més vots sumats a la zona. Un cop adjudicat, és el partit qui decideix quin dels seus regidors o alcaldes envia a l’organisme provincial.

Aquestes zones, però, no s’ajusten exactament a les comarques administratives actuals sinó que corresponen als antics partits judicials, és a dir, Lleida, les Borges Blanques, Balaguer, Cervera, Tremp, la Seu d'Urgell i Vielha i per a cadascun toca un nombre de diputats en relació amb la seva població. En el cas del de Lleida, per exemple, se n’escullen 13 i en el cas del de les Borges, un. Dins del de les Borges hi ha 23 pobles garriguencs i Torregrossa (Pla d’Urgell) i Belianes (l’Urgell). En canvi, Granyena de les Garrigues està a la zona de Lleida, com tots els municipis de les Garrigues històriques. Això vol dir, per tant, que els vots de Granyena ajudaran a decidir quins diputats toquen a la zona de Lleida i que els de Torregrossa i de Belianes computaran per decidir el de les Garrigues, actualment ostentat per Enric Mir (PDeCAT).

Canvis a Belianes
En les convocatòries municipals de 2011 i 2015, a Belianes es presentava una sola candidatura independent que, per tant, no computava per a cap partit. Ara es torna a presentar una sola llista, però aquesta vegada com a Acord Municipal, és a dir, que sumarà els vots per a ERC. Això dona més opcions, per tant, a que els republicans disputin el lloc al PDeCAT. Es dona la paradoxa, a més, que la cap de llista de Belianes és regidora de la Paeria de Lleida pel PDeCAT. ERC també comptarà ara amb els vots de la candidatura única de Cervià, que també s’ha vinculat a Acord Municipal. Això i algunes llistes noves a pobles on ERC no en tenia (Vinaixa, el Cogul, la Floresta) apunten a un frec a frec molt ajustat entre JxCat i ERC en l’adjudicació del diputat provincial en joc.