CULTURA
- Les Borges Blanques

Paco Ibáñez esgota totes les reserves de l’Slàvia

L’actuació del 18 de juny, en dimarts, coincideix amb la data exacta d’obertura del local de les Borges, on el cantautor valencià, que ja té 84 anys, ha actuat moltes vegades.

(foto: arxiu)

Des que el 4 de juny es va anunciar la data del concert de Paco Ibáñez a la cafeteria Slàvia que les reserves van volar en qüestió d'hores. El 18 de juny, l'incombustible cantautor valencià, de 84 anys, tornarà a fer el ple a la sala borgenca, on actuarà amb motiu del 25è aniversari. El concert, que aquesta vegada és excepcionalment en dimarts, coincideix precisament amb la data d'inauguració de la cafeteria l'any 1994. Tot i ser entre setmana, "ho ha capgirat tot i ja no hi cap ni una agulla", expliquen des de l'Slàvia.

Relació especial
En aquests 25 anys han sigut més d'un miler les actuacions musicals que s'han programat a l'Slàvia, sempre amb entrada gratuïta [v. SomGarrigues, 497]. D'aquest pas constant de músics, n'hi ha que han deixat forta petjada. És el cas d'Ibáñez, de qui la família Tarrats-Solé era seguidora i, en un concert a Lleida al qual van assisstir, el van convèncer per venir a cantar. L'amistat d'Ibáñez amb Imanol i amb Xavier Ribalta, que ja coneixien la sala, van fer la resta. D'això en fa més de 20 anys i des de llavors hi ha actuat amb assiduïtat, alguna vegada juntament amb Labordeta i Imanol, altres amb Ribalta, altres amb la seua filla i gendre. En el 10è aniversari de l'Slàvia també va tocar, portant-hi el seu homenatge al poeta Juan Agustín Goytisolo, mort el 1999. 

De pare valencià i mare basca, Paco Ibáñez ha musicat multitud de poetes (Lorca, Neruda, Hernández, Alberti -amb el famós A galopar), i ha destacat pel seu compromís social i polític des de l'antifranquisme fins ara. A tall d'anècdota, en una de les actuacions a l'Slàvia va cantar una cançó per via telefònica a Sergi Talamonte, que estava penjat al campanar de la Seu Vella de Lleida per reclamar ajudes als països empobrits.