COMARCA

Nivell màxim del pla Alfa a mitja comarca

El departament d'Agricultura alerta de l'elevat risc d'incendi a partir d'aquest dimarts i activa el nivell 3 a 10 comarques. Així mateix, es restringiran els accessos al Parc Natural de la Serra del Montsant.

Davant l'increment del perill d'incendi forestal per l'augment de la temperatura i la disminució de la humitat relativa, a partir de demà dimarts, 23 de juliol, i com a mínim fins dijous s'activarà el nivell 3 del Pla Alfa en un total de 73 municipis, part dels quals a la comarca de les Garrigues, així com altres de la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Segrià i la Terra Alta i algunes zones de la Segarra, l’Anoia, el Bages i el Solsonès. Les condicions climatològiques d’aquests dies obligaran també a restringir els accessos al Parc Natural de la Serra de Montsant a partir de demà dimarts al matí.

El cos d'Agents Rurals, junt amb els Mossos d'Esquadra i Associacions de Defensa Forestal (ADF) efectuaran la vigilància als espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Es farà un control pel molt alt risc d'incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d'incendi. En el cas dels treballs de recol·lecció de cereal és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d'aigua.

Atès que la gran majoria d’incendis són deguts a l’activitat humana, per minimitzar el perill el Departament d'Agricultura aconsella que s’evitin les zones forestals durant les hores de màxima insolació, que no se circuli amb vehicles a motor i ni s’utilitzi maquinaria a prop del bosc entre la una del migdia i les sis de la tarda i que en cas de detectar una columna de fum o qualsevol conducta que pugui comportar perill d'incendi forestal es comuniqui de forma immediata al telèfon 112.

D’altra banda, el comitè tècnic del pla PROCICAT, del departament d’Interior, es troba en fase d'alerta per la tercera onada de calor d'aquest estiu. Amb el pla activat, Protecció Civil demana als Ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari fer-les servir i tinguin especial vigilància de les persones majors de 75 anys que no compten amb suport familiar o no tenen recursos, així com persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat, persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

A més, seguint el seu protocol intern i d'acord amb aquesta situació, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va posar ahir en fase 2 d'alerta el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).