CULTURA
- Les Borges Blanques

L'Aplec de la Sardana de les Borges d'aquest dissabte podria ser l'últim

L'Agrupació Sardanista, organitzadora de la jornada, té previst cessar les activitats si no troba relleu al capdavant de l'entitat.

(foto: Xavi Minguella)

L’Aplec de la Sardana que se celebra aquest dissabte, 3 d’agost, a les Borges Blanques podria ser l’últim que es fa a la capital comarcal si no s’aconsegueix un relleu al capdavant de l’entitat organitzadora, l’Agrupació Sardanista. L’associació té previst dur a terme les activitats programades per enguany, que són l’Aplec, les Sardanes a la Fresca, el Concurs de Colles Sardanistes i el Sardanadal pels compromisos ja adquirits amb les cobles, però si en els propers mesos no passa gent nova al davant, l’any que ve ja no se celebraran. Així ho explica Emili Esteller, president de l’Agrupació en els últims 25 anys, al fulletó de l’Aplec.

El d’aquest dissabte és el 27è Aplec de la Sardana de les Borges i començarà a partir de 2/4 de 8 de la tarda al Passeig del Terrall. Hi tocaran la Bellpuig Cobla i la Contemporània, que interpretaran 22 sardanes en dues parts. Entre ballada i ballada es farà l’habitual sopar al mateix Terrall. Sorteig de regals, exhibició de punts lliures i colles improvisades completen el programa, que en cas de mal temps es traslladaria al Pavelló de l'Oli.

Quant a les Sardanes a la Fresca, la pròxima és el dissabte següent, 10 d'agost, a l'ermita de Sant Salvador amb la cobla Vents de Riella. El 42è Concurs de Colles Sardanistes serà el diumenge 1 de setembre, en el marc de la Festa Major, a la Plaça 1 d'Octubre, un concurs puntuable pel Campionat de la Territorial de Lleida. Finalment, el Sardanadal tindrà lloc en els dies previs a les festes nadalenques.

L’Agrupació Sardanista de les Borges va néixer l’any 1993, i agafava l’herència d’una llarga tradició sardanista a les Borges, recollida precisament al llibre “Cerretana”, publicat per l’Agrupació l’any 2001. L’any 2003, l’entitat va rebre el premi Olivera d’Or al Borgenc de l’Any, convocat per l’ajuntament de la localitat.