SOLIDARITAT

L’acollida estival d’infants sahrauís torna a agafar embranzida

Durant quinze estius, diverses famílies garriguenques van acollir nens i nenes dels campaments de refugiats sahrauís d'Algèria. L'experiència va iniciar-se a finals dels anys 90 i el 2012 es va frenar molt.

(foto: Xavi Minguella)

Després que l'estiu del 2012 s'aturés l'acollida d'infants sahrauís a les Garrigues, enguany s'ha reactivat amb força el programa Vacances en Pau a la comarca i vuit nens i nenes dels campaments de refugiats del sud-oest d'Algèria passaran un parell de mesos amb famílies de les Borges, Juneda, la Granadella, Juncosa i Bellaguarda. Des d'aquella aturada, només una família de Juncosa havia continuat acollint ininterrompudament, fins que l'entitat Lleida pels Refugiats s'ha proposat reforçar l'acollida a les Garrigues i el Pla d'Urgell. A Ponent són 53 els infants acollits per Vacances en Pau, una iniciativa de la Delegació del Front Polisario i les d'entitats solidàries catalanes que vol servir per treure els infants, encara que sigui temporalment, d'una realitat de pobresa i manca de recursos i, en aquesta època, temperatures extremes que superen els 50º. El programa, a més, serveix per sensibilitzar la població catalana sobre la situació del Poble Sahrauí que, expulsat pel Marroc el 1975, malviu en campaments amb la promesa incomplerta d'un referèndum d'autodeterminació.

Aprenentatge mutu
"Quan veus la realitat que viuen de seguida t'hi aboques", explica Laia Benet, que amb el seu company forma una de les famílies acollidores. Els infants van arribar entre finals de juny i els primers dies de juliol i, després d'un temps d'adaptació en un entorn desconegut i amb la dificultat afegida de l'idioma, ara ja es van deixant anar. "Valoren molt el que els dones", diu Anna Molina, que ha acollit dos nens. Per Laia Benet, l'experiència "et fa adonar que nosaltres ens queixem i, en canvi, ho tenim tot". Ho corrobora Carme Griñó, que acull una nena: "et donen una lliçó, com menys tenen més et donen", i valora també l'enriquiment personal vers la seua filla. "Tot i la gelosia inicial, li serveix de molt", afirma. 

Revisions mèdiques
A banda de l'òbvia manutenció i de portar els nens i nenes acollits a una trobada que es fa en l'àmbit de tot Catalunya -que va ser el 21 de juliol a Girona-, les famílies assumeixen el compromís de fer una revisió al pediatra, així com a l'oftalmòleg, al dentista i a l'otorrino, per a les quals hi ha convenis amb professionals que ofereixen preus assequibles. Tant la Laia com la Carme com l'Anna tenen clar que, passat l'estiu, el vincle amb els infants i les seues famílies sahrauís continuarà. L'Anna fins i tot ja té decidit que al desembre anirà als campaments. "És indignant que hi pugui haver tota aquesta població abandonada i oblidada, hauríem d'estar més sensibilitzats, amb aquests i amb tots els camps de refugiats", conclou la Carme.

Conscienciació a Castelldans sobre el Sàhara i Palestina 

El dimecres 10 de juliol, el Servei Civil Internacional (SCI) Catalunya va organitzar a les piscines de Castelldans una xerrada a càrrec de Maglaha Hamma Ayna i Yara Abu Elhija, dues activistes del Sàhara Occidental i de Palestina, respectivament, que van parlar de la importància del jovent com a agent de transformació i van compartir experiències de construcció de pau i de resistència noviolenta. La mateixa sessió s'ha fet a Barcelona, Tarragona, Girona i Santa Maria de Palautordera.