COMARCA
- Bovera , Maials

Els pagesos afectats pel foc tornen a tallar la C-12 per exigir un "pla de xoc ràpid"

Anuncien una marxa lenta fins a Barcelona per l’A-2 el dimecres 14 d’agost i interpel·len la consellera d’Agricultura per a que pressioni al govern i aconseguexi ajudes directes per recuperar els cultius cremats.

Instants de la manifestació dels pagesos a la C-12. FOTO:ACN/Anna Ferràs

Un centenar de persones, representant pagesos i ramaders, van tornar a tallar aquest diumenge, de forma intermitent, la carretera C-12 a Flix. Els afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues es mostren indignats i decebuts per les primeres mesures que va anunciar, des de Flix, dimecres, la consellera Teresa Jordà. No entenen que es destinin fins a 2,5 MEUR a netejar el bosc cremat i no s'hagin previst ajuts directes per a reparar els danys més urgents de les explotacions. A peu de carretera han anunciat que faran també una marxa lenta fins a la seu de la Conselleria d'Agricultura, a Barcelona, el 14 d'agost i no descarten seguir tallant setmanalment la carretera.

Des de les sis de la tarda, durant una hora i mitja i amb pas de trànsit cada quart d'hora aproximadament, un centenar de pagesos, ramaders i veïns afectats per l'incendi en aquesta zona de la Ribera d'Ebre i el sud de Ponent van tornar a tallar la carretera C-12 per fer sentir les seves reclamacions. A la concentració hi van participar alcaldes i representants municipals de Bovera i Maials  però cap de la Ribera d'Ebre. L'alcalde de Bovera, Òscar Acero, va declarar que rebutjava seguir negociant. "Ja hem parlat prou, la consellera haurà anat de vacances i nosaltres ens quedem parlant i parlant. No volem fer reunió sobre reunió i no aclarir res", va dir. Acero també va insistir en la proposta d’un "pla de xoc ràpid" per recuperar els cultius d'olivera que han perdut.

Els municipis afectats per l'incendi van quedar perplexos davant l'anunci de la consellera d'Agricultura d'invertir fins a 2,5 milions d'euros per netejar aquest mes d'agost el bosc cremat i que als pagesos només se'ls hagin ofert 5 milions d'euros en crèdits tous. "Fa riure, no donen suport a l'agricultura. Les subvencions en quatre anys han baixat un 40% i tot són històries. El desprestigi al territori no es pot aguantar", lamentava el tinent d'alcalde de Maials, Joan Segura. "Netejarem els boscos i farem camins per què hi passi qui? Si al final quedarà abandonat igual. Si tenim mil hectàrees de cultius abandonades, en tindrem tres mil o quatre mil més. És un error històric. No n'entenen, la veritat", va criticar Segura.

Des dels sindicats agraris insisteixen que no han sortit a protestar en contra la Conselleria si no per ajudar-la a pressionar el Govern perquè hi hagi més partides per als pagesos afectats pel foc. "Que vinguin a parlar directament amb els damnificats i abans que crèdits tous han de proposar una fase d'ajuda directa. Els propietaris afectats s'ho mereixen", reclamava Pere Roqué, president d'Asaja a Lleida i una de les cares visibles des dels primer moment del moviment de pagesos indignats per les mesures proposades des del Departament d’Agricultura.
"El pagès ha de regar, quan veu les oliveres i els ametllers cremats ho ha de netejar. Aquesta despesa ja l'està fent i l'administració ho ha de compensar i hi ha maneres per fer-ho". Roqué proposa que es destini una part petita del pressupost de cada Departament per evitar noves protestes. "Sinó, ens tornarem a trobar", ha advertit. De fet ja han anunciat una marxa lenta per l'autopista A-2 fins a la seu de la Conselleria d'Agricultura el 14 d'agost. Dimecres, en una nova assemblea, decidiran si mantenen també els talls de carretera els diumenges per la tarda perquè insisteixen que les accions que puguin fer-se a la tardor ja arribaran tard.