COMARCA
- Bovera , La Granadella , Llardecans , Maials

Els pagesos afectats per l'incendi inicien la marxa lenta fins a Barcelona per reclamar més ajudes

El Servei Català de Trànsit informa d’una circulació intensa per l’autovia A-2 com a conseqüència de la marxa lenta. 

Alguns dels vehicles participants a la marxa lenta fins a Barcelona. FOTO:ACN/Salvador Miret

Una vuitantena de pagesos afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues han sortit passades les nou del matí en marxa lenta amb una quarantena de vehicles des de Torrefarrera (Segrià) per dirigir-se per l'A-2 fins a la seu del Departament d'Agricultura, a Barcelona.

Com a conseqüència de la marxa lenta, la circulació per l'A-2 està sent intensa, segons el Servei Català de trànsit, que preveu un matí amb les mateixes circumstàncies fins que els pagesos arribin al seu destí pels volts de les dos del migdia.

Els pagesos afectats per l'incendi volen exigir al Govern que habiliti ajuts directes a fons perdut per tal de poder restituir els danys que han sofert les seves explotacions com a conseqüència del foc i recorden que així "s'hi va comprometre", segons el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué. De les 5.046 hectàrees cremades entre les comarques de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues, 953 corresponen a terrenys agrícoles i 4.071 són forestals.

"Ens volen ajudar replantant els boscos o tallant els pins cremats i d'això el pagès no en pot percebre res i, en canvi, hem d'anar a buscar crèdits tous, però s'han de tornar", ha lamentat Ramon Guiu, pagès de Bovera. "Potser d'aquí a cinc anys quan tornem a produir no tindrem ni per tornar els crèdits perquè la gent es fan grans", ha assenyalat. L'Antonio, pagès de Flix, ha explicat que a la seva finca "s'ha cremat tot, 30 hectàrees d'oliveres i ametllers, a més de mànegues i tubs", i "hem de continuar pagant el reg". "Vam demanar al banc per comprar dues finques i ho hem de seguir pagant i ara s'ha parat tot", ha exposat.

Cal recordar que Agricultura va posar en marxa un pla de suport als afectats que preveu destinar 5 milions d'euros a una línia de préstecs tous, els interessos de la qual assumeix el Govern. Un altre bloc de mesures planteja intervencions estratègiques en infraestructures bàsiques per prevenir els incendis forestals com ara la neteja i el condicionament de camins; l'establiment de franges de protecció i punts d'aigua i l'extensió de les xarxes de regadiu a parcel·les agrícoles aptes.

Els participants en la marxa lenta s'han vestit amb armilles grogues amb el lema "Tu els has vist? Pregunto. No. Doncs jo tampoc", acompanyades per crespons negres. Els pagesos confien poder-se reunir amb la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, o, en tot cas, amb algun responsable del departament, per tal de fer-li arribar les seves reivindicacions. Els afectats, però, ja han anunciat que si no es tenen en compte les seves demandes seguiran amb les mobilitzacions. D'aquesta manera, preveuen tornar a tallar la C-12 a Flix aquest diumenge, per quarta setmana consecutiva.

Des del Consell Comarcal de les Garrigues, a través del president Jaume Setó, s’ha fet arribar a la consellera Jordà una carta on se li demana que atengui als manifestants i escolti les seves reivindicacions.