PATRIMONI
- Les Borges Blanques

Demanen que es corregeixi una alteració al monument dels garriguencs deportats

Al mes de maig s'hi van col·locar testos i plantes, amb tubs de reg inclòs, que han acabat tapant parts centrals de l'estructura.

Estat original (esq) i actual (dreta) del monument.

L'Amical de Mauthausen i la Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges han demanat a l'Ajuntament de la capital comarcal que restitueixi l'estat original del monument que recorda les víctimes garriguenques dels camps nazis. Al mes de maig, amb motiu del concurs Garrigues en Flor, s'hi van col·locar testos i plantes que, acabat el concurs, no només no han estat retirats sinó que s'hi han instal·lat tubs de reg, amb suports perforats a la pedra.

“Estem convençuts que s'ha fet des de la bona fe i la intenció d'embellir el monument, però cal recordar que està catalogat com a bé a preservar per la mateixa normativa urbanística de les Borges i, per tant, no pot ser susceptible de cap modificació”, diu la Comissió. Per la seva banda, el president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga, va estar uns dies enrere a les Borges, on va visitar el monument i va manifestar que la intervenció que s’hi ha fet “no sembla adient” i que l’entitat demanaria al consistori que es corregís. L’Amical de Mauthausen va ser la impulsora, el 1990, de la instal·lació, quan el secretari n’era Joan Esteve Llussà, borgenc que es va escapar d’un tren que portava presoners al camp de Dachau.

Tant l’Amical com la Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges consideren que la intervenció distorsiona la visualització i el missatge originals del monument, ja que tapa la figura principal i els esglaons de pedra, que representen l'escala de la pedrera de Mauthausen on van perdre la vida milers de presoners. Des de l'any 2015, la Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges hi organitza un acte de record a les víctimes.