COMARCA
- Bovera

Bones sensacions dels pagesos després de la reunió amb la consellera Jordà

El departament d’Agricultura hauria obert la porta a negociar un nou pla de reestructuració de les ajudes. Aquesta nit, en una reunió a Bovera, els pagesos mobilitzats decidiran si continuen els talls a la C-12.

Imatges de la reunió de Jordà amb els alcaldes dels pobles afectats per l'incendi. FOTO: DARP

La reunió avui a Flix entre la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i representants dels pagesos afectats per l'incendi originat a la Ribera d'Ebre, ha finalitzat amb bones sensacions per part dels afectats. La trobada, que ha començat a les 10.30 h i s'ha allargat durant dos hores, ha servit per acostar posicions entre la conselleria i els pagesos i s'han emplaçat a negociar un nou pla de reestructuració de les ajudes ofertes des del departament.

Fonts dels pagesos mobilitzats apunten que una de les propostes que s'ha posat sobre la taula és la de crear una taula de treball composta per representants de la plataforma dels pagesos afectats i tècnics del departament per tal de fer un assessorament i acompanyament més precís als diferents casos plantejats pels pagesos i veure quines ajudes els hi escauen millor, també s'han emplaçat a donar continuïtat a la reunió d'avui el pròxim 14 de setembre aprofitant la celebració del centenari de la cooperativa de la Palma d'Ebre, un acte on està previst que assisteixi la consellera Jordà. Avui a les 22.00 h està programada una reunió a Bovera, on els representants exposaran al conjunt dels pagesos afectats les posicions que ha plantejat el departament d'Agricultura a la reunió i es decidirà si es manté el tall a la C-12 aquest diumenge.

La consellera Teresa Jordà, després de les reunions amb els pagesos i els alcaldes dels municipis afectats pel foc, ha comunicat a través de les xarxes socials la constitució de la taula de treball amb la plataforma de pagesos afectats i ha anunciat que el departament d’Agricultura iniciarà la setmana vinent els treballs forestals que permetran la regeneració dels boscos afectats per l'incendi "Aquest dilluns comencem els treballs de retirada de la fusta cremada, ho tenim tot a punt" assegurava Jordà. El cost de les actuacions l'assumirà íntegrament el DARP, de manera que els més de 800 propietaris dels terrenys no hauran de fer cap inversió econòmica. Està previst que totes les actuacions finalitzin abans de l'estiu de 2020.

Per la seva part, Pere Roqué, responsable a Lleida del sindicat ASAJA i involucrat des del primer moment en les protestes, assegura estar "a l'expectativa", i confirma que "la Generalitat ha obert la porta a negociar i aplicar un nou pla de reestructuració de les ajudes" i posa el focus en les protestes que s'han realitzat, els cinc talls a la C-12 i la marxa lenta, que s'han anat duent a terme les darreres setmanes "És evident que les manifestacions de les darreres setmanes han fet que la porta de la conselleria d'Agricultura es torni a obrir, un fet que fins que no es van iniciar les protestes, no passava".

Després de la reunió amb els pagesos, Jordà també s'ha reunit amb els alcaldes afectats per l'incendi, per tal de valorar els passos que s'estan duent a terme després de l'incendi.