HISTÒRIA
- El Vilosell

TVE estrena la setmana que ve el documental sobre Joan Tarragó

Repassa la història del vilosellenc deportat al camp nazi de Mauthausen, on va crear una biblioteca d'amagat.

Dijous que ve, 5 de setembre, a les 10 de la nit, “La 2” de Televisió Espanyola emetrà el documental “Joan Tarragó: el bibliotecario de Mauthausen”, un treball de Fernando García Blottiere que repassa la vida de Tarragó, deportat vilosellenc al camp nazi. Aixi ho ha avançat avui l’Amical de Mauthausen. Amagant llibres que requisaven els guàrdies als presoners, Tarragó va anar creant una mena de biblioteca clandestina, que servia a molts interns per evadir-se, almenys mentalment i durant una estona, de la duresa del camp.

Agafant el fil d’aquesta història, el passat 16 de juny es va batejar la biblioteca del Vilosell amb el nom de “La clandestina”, en un acte multitudinari al qual va participar el president de la Generalitat, Quim Torra, autoritats locals i comarcals, així com la família Tarragó. Aquell dia es va poder veure, en primícia, un petit tast del documental. El fill de Joan, Llibert Tarragó, ha estat també el pregoner de la Festa Major del municipi. 

El documental, coproduït per TVE, va ser un dels treballs que la cadena espanyola va presentar a l’abril al Miptv de Cannes, l’única fira dedicada al desenvolupament i distribució de continguts de sèries, animació i documentals televisius.

TRÀILER DEL DOCUMENTAL