DRETS
- Les Borges Blanques

El capgròs que homenatja Jordi Cuixart, a la Festa Major de les Borges

D'altra banda, el CDR local ha rebatejat simbòlicament els carrers per on passarà la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs.

(foto: Tarrés al dia)

El capgròs que homenatja el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, serà un dels que participaran aquest dissabte a la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs de la Festa Major de les Borges Blanques. La figura, construïda per l’artesà Jordi Grau, del taller El Drac Petit de Terrassa, és propietat d’Òmnium Cultural, que la va encarregar per fer present d’una manera simbòlica el president de l’entitat, que està empresonat des de l’octubre del 2017, a diverses festes i esdeveniments.

La setmana passada, per exemple, va ser a la Festa Major de Fulleda, poble estretament vinculat amb Cuixart, ja que la seva companya, Txell Bonet, n’es descendent. La figura també ha acompanyat el bus d'Òmnium que ha recorregut la costa catalana sota el lema “Ho tornarem a fer” per denunciar “la regressió democràtica que es viu a l'estat espanyol i refermar el compromís de l'entitat en la defensa i exercici dels drets fonamentals”, explica Òmnium.

El capgròs es va presentar al festival “Cultura contra la repressió”, celebrat a Santa Perpètua de la Mogoda, població natal de Cuixart i que ja porta dues edicions. La figura porta un mocador groc solidari, amb puntets blancs, pensat per a les colles castelleres i amb el lema “Llibertat presos polítics”, la recaptació del qual es destina a les activitats d’Òmnium.

“Decoració” del CDR
Per la seva banda, el Comitè de Defensa de la República (CDR) de les Borges ha rebatejat simbòlicament alguns carrers de la població, especialment els del centre, amb noms com “Presos polítics i exiliats”, “Independència” o “Joves d’Altsasu”. Igualment, s’han penjat una gran foto del rei Felip VI i del jutge Marchena de cap per avall al passeig del Terrall amb els lemes Llibertat i Absolució. També ha col·locat una pancarta a la zona de penyes que demana “una Festa Major inclusiva, feminista i sostenible”. En els últims dies, amb motiu de la proximitat de la Festa Major, el CDR ha estat repartint llaços grocs i material referent a la solidaritat amb els represaliats.