POLÍTICA
- Les Borges Blanques

Les Borges declara el rei Felip VI persona 'non grata'

El ple d'ahir dijous va aprovar la moció presentada per Borges per la República, en què es compromet a no participar en accions que suposin un reconeixement de la monarquia espanyola.

(foto: Aj. Borges)

El ple de l’Ajuntament de les Borges Blanques d’ahir dijous al vespre va aprovar declarar el rei Felip VI i qualsevol altre representant de la monarquia espanyola com a persones non grata “en tant que representants d’un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya. Amb la moció, presentada per Borges per la República i secundada pel govern municipal de Junts per les Borges, el consistori es compromet a “evitar participar en qualsevol acció que suposi un reconeixement de la figura de Felip VI o de la monarquia espanyola”.

Els acords són pràcticament els mateixos que es van aprovar l’any 2016 al Consell Comarcal de les Garrigues, en un text que es va aprovar amb els vots favorables d’ERC i l’abstenció de CiU. Aquell any, abans que es convoqués el referèndum del 2017, mocions similars es van aprovar també al Consell de l’Urgell i a municipis com Tàrrega, Cervera, Balaguer, Ripoll, Vic, Torelló o Manlleu. El 2017, pocs dies després del referèndum, el Consell de les Garrigues va aprovar, llavors per unanimitat, declarar persones non grates la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, i el delegat a Catalunya, Enric Millo. Anteriorment, l’any 2013, municipis com l’Espluga Calba, l’Albagés i Fulleda havien declarat non grat el llavors ministre d’Educació del govern espanyol, José Ignacio Wert, per l’avantprojecte de Llei d’Educació que relegava el català a llengua no troncal.

Petició de col·laboració als Mossos
Al mateix ple, que era el que s’havia de fer el passat 23 de setembre però es va ajornar per les detencions de 9 activistes independentistes, es va aprovar el conveni de col·laboració entre el Servei Català de Trànsit i el consistori en matèria de seguretat viària, pel qual els Mossos assumiran també facultats de denúncia i sanció per infraccions a normes de circulació dins del nucli urbà, de manera que s’afegiran a les tasques de la Policia Local en aquest sentit. Les Borges era un dels pocs pobles de la comarca que faltava per aprovar aquest conveni, que s’espera que entri aviat en vigor.

Així mateix, es va aprovar la moció presentada per Junts per les Borges que demana l'anul·lació de l'ordre del President del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de protegir les seus judicials amb els Mossos d'Esquadra. També Junts per les Borges va presentar i aprovar un text de suport a la Llei 24/2015 contra el tall de subministrament elèctric a les famílies amb deutes, per part d'Endesa i altres companyies. En ambdós casos, Borges per la República es va abstindre com a protesta pel fet que l’equip de govern envïi notes de premsa sobre els acords del ple abans que aquest se celebri. Pel grup a l’oposició, aquesta és una pràctica que “desvirtua el Ple com a espai de debat i òrgan sobirà del municipi” i es pregunta “què hi anem a fer si ja es donen per fetes les votacions i els debats abans que es faci el ple i només s'inclouen valoracions de l'equip de govern”. El grup ha dit que renunciarà a les indemnitzacions per assistència al ple al considerar que “no té caràcter deliberatiu” i decidirà en assemblea la seva destinació. Igualment, emplaça l’equip de govern a fer una reunió per “obrir espais de trobada de les dues formacions i superar aquesta dinàmica”.

Saber més dades de contaminació
A la sessió d’ahir es va aprovar, també, la moció presentada per Borges per la República de demanar a la Generalitat que incorpori tots els paràmetres possibles a l’estació de vigilància de la qualitat de l’aire que hi ha a Juneda, en el mateix sentit de la que ja es va aprovar per unanimitat a l’últim ple d’aquets municipi veí. No es va aprovar, en canvi, la proposada pel mateix grup per crear una comissió que estudiés el canvi a la gestió pública del servei d’aigua. Segons Junts per les Borges, “el govern municipal que encapçalava ERC la va privatitzar fa 20 anys per les deficiències que es generaven amb la gestió municipal i actualment les Borges gaudeix d'un molt bon servei que aviat es tornarà a adjudicar, amb les millors i més avantatjoses condicions possibles”.