COMARCA
- L'Albagés

Patrimoni perdut a l’Albagés

Els molins de la vall del riu Set quedaran sota les aigües. A sota, una de les coves que quedarà coberta d’aigua. Foto: X. Minguella

Totes les construccions de pedra seca o de totxo -algunes de dubtosa legalitat- que se situen entre les Besses de Cervià i el pont de l’Albagés quedaran sota les aigües d’aquí a dos anys. Aquesta és la situació real i imminent que patirà la zona amb la construcció del sobradament popular embassament de l’Albagés: marges en pendent per protegir els sòls de l’erosió, aljubs per emmagatzemar aigua, cabanes i aixoplucs de volta per al pagès i els animals, entre altres tipologies d’interès que estructuren i donen personalitat al territori, desapareixeran.
Ruta

Venim de Cervià cap a l’Albagés per la pista. Passades les Besses i el seu molí, es troba a mà dreta el molí nou, una construcció de pedra seca que data del segle XVI i que servia per moldre el gra. De fet, aquest molí queda per sobre la cota del riu Set, a peu de pista, i per fer-lo funcionar es pujava l’aigua a la bassa del molí, mitjançant un sistema de sifons. La  construcció, però, quedarà coberta per l’aigua.

A uns dos quilòmetres, també a la dreta del camí, se situa el Mas del Catalanet i l’Hostal, aquest últim, però, a mà esquerra: ambdós quedaran també sota les aigües. En aquest recorregut fugaç per la vall es troba -just abans d’arribar a l’Albagés- el Mas de l’Haníbal i la Cova del Marc, una veritable introspecció a la pedra del secà que quedarà sota les aigües juntament amb la Cova de les Graelles, perdent la singularitat que les caracteritza.

El riu

El caràcter determinant de la vall és el riu Set que neix a uns 950 m. d’altitud, al vessant septentrional de la serra de la Llena, entre els cims de la Tossa i de l’Abella, vora l’ermita de Sant Miquel de la Tosca. Passa pels termes de la Pobla de Cérvoles, el Vilosell, Cervià de les Garrigues, el despoblat de les Besses, l’Albi, l’Albagés, el Cogul, Aspa, Alfés, Sunyer, Montoliu de Lleida i Sudanell, on s’uneix al seu col·lector.

Així, el petit riu Set passarà a integrar-se a l’embassament que, segons AcuaEbro, un cop passat l’Albagés “es garantirà el seu cabdal ecològic”.

Els seus principals afluents són la riera de l’Albi o riuet dels Gorgs, la vall Xeca i la vall de Melons per la dreta, i, els barrancs de les Coves, de les Garrigues, la vall de Colom, la riera de la Sisquella i la vall de Rec per l’esquerra. La seva direcció general és sud-est nord-oest, i el seu recorregut és d’uns 45 km.