PATRIMONI

Què pots visitar a les Garrigues per les Jornades Europees de Patrimoni

Les Borges, la Floresta, el Cogul, l'Albi, la Granadella i Torrebesses han programat activitats gratuïtes i visites guiades aquest cap de setmana.

(foto: arxiu)

Un any més, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d'Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que és considerada com l'activitat participativa més important d'Europa en relació al patrimoni cultural. El projecte compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis i l'Institut Ramon Muntaner i en l'edició d'enguany incorpora com a nous col·laboradors l'Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra.

Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya se sumen a aquesta “festa major del nostre patrimoni cultural”, en paraules dels impulsors, programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d'octubre per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. D’aquestes, a les Garrigues s’han organitzat les següents:

LES BORGES BLANQUES
Visites guiades a l’antic molí d’oli i refugi de cal Gineret, a l’Espai Macià i, sota demanda, a quatre cabanes de volta de la mà de Ramon Queralt. Els horaris de les visites són a les 10, les 12 i les 5 de la tarda el dissabte dia 12 i a les 10 i les 12 del matí l’endemà diumenge.

LA FLORESTA
Visites guiades al castell i al pou de gel, sota reserva prèvia. Es fan durant el matí de divendres 11 i de dissabte 12.

EL COGUL
Portes obertes al Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, Patrimoni Mundial de la Humanitat de la Unesco. Dissabte dia 12 de 10 a 1 i de 3 a 5 i diumenge dia 13 de 10 a 1.

L’ALBI
Visita guiada al castell i a les pintures rupestres, sota reserva prèvia, el divendres, dissabte i diumenge.

LA GRANADELLA
Presentació de la plataforma "Salvem lo Montsià" i del projecte de conservació de les oliveres mil·lenàries al territori del Sènia, amb la presència del GEPEC i altres agents de la zona. Divendres 11, de 7 a 9 del vespre, al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya.

TORREBESSES
Ruta teatralitzada per descobrir l'història de la construcció de l'església nova de Torrebesses. Dissabte 12 a les 6 de la tarda.

D’altra banda, tot i que no estan incloses a l’agenda de les Jornades Europees de Patrimoni, aquest cap de setmana també s’ha programat una visita gratuïta a Almatret per escenaris de la Guerra Civil, tant a dins del nucli urbà com al cingle de la Pena, a càrrec de l’empresa Terra Enllà. Serà demà dissabte al matí i cal inscripció prèvia.

Igualment, a Torregrossa té lloc dissabte a la tarda una sortida amb bicicleta fins a la casa-palau de Margalef que passarà pel campanar i el poblat medieval.