DRETS
- Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges es proposa detectar si hi ha violències sexuals en espais festius i eradicar-les

Inicia una diagnosi que es preveu que duri tres mesos. Les conclusions que en surtin han de permetre dissenyar accions eficients per eradicar aquests comportaments.

(foto: Aj. Borges)

L'Ajuntament de les Borges Blanques està duent a terme un procés de recollida d'informació sobre el funcionament de les violències sexuals als espais festius de la població, amb la intenció d'eradicar-les. Segons ha exposat la regidora de Joventut, Maricel Viladoms, el consistori espera obtenir una diagnosi acurada “que permeti abordar i fer front a una de les xacres socials que, malauradament, estan a l'ordre del dia”. Una vegada finalitzi aquest procés de diagnosi, que el consistori calcula que durarà uns tres mesos, s’obtindran unes conclusions que han de permetre poder decidir quines accions caldrà dur a terme per a ser eficients en la desaparició d'aquestes conductes.

Per recollir les dades, l’Ajuntament de la capital de les Garrigues compta amb l’assessorament de l'observatori Noctàmbules, un projecte especialitzat en l'anàlisi de les violències sexuals en espais festius i en l'elaboració de protocols comunitaris per abordar-les. En aquest sentit, la intenció és fer  entrevistes a persones considerades informants clau al municipi sobre la temàtica, publicar un qüestionari on-line obert a tota la població de les Borges sobre percepció i vivències de violències sexuals en espais i entorns festius, crear un grup focal d'anàlisi, reflexió i debat i dur a terme una activitat d'observació participant amb dones que consistirà en una passejada amb elles per detectar aquells espais i elements urbans que generen percepció de seguretat, d’inseguretat o de llibertat a les dones quan es desplacen de nit per les Borges. Finalment, també es faran formacions a entitats que participen o organitzen festes al municipi.

La iniciativa, que es fa conjuntament amb la regidoria de Benestar Social, ha fet aquest octubre una primera trobada del grup impulsor, que serà l'encarregat de concretar les tasques relacionades amb la programació, el públic objectiu, el mapa d'agents del municipi, la coordinació i les estratègies de difusió del protocol. Finalment, la regidora ha indicat que s'anirà informant de les activitats relacionades amb aquesta diagnosi, amb la voluntat d'animar tota la població a participar-hi.