CULTURA
- Els Torms

Es presenten 27 treballs sobre la comarca als Torms

El Centre d’Estudis de les Garrigues hi celebra el 26 d’octubre la 12a Trobada, que té lloc cada dos anys, on estudiosos d’arreu presenten recerques sobre diferents àmbits.

(foto: arxiu)

El modernisme a Cervià, una premsa romana a les Borges, les balmes murades de la Granadella, els molins de farina de l'Espluga Calba, els vidriers de l'Albi, el Mas del Senyor de Bovera o les escoles de Fulleda són alguns dels 27 temes que han estat estudiant un seguit de persones i dels quals presentaran un petit resum a la Trobada d'Estudiosos de les Garrigues el 26 d'octubre als Torms. Organitzada pel Centre d'Estudis de les Garrigues (CEG), en col·laboració amb l'Ajuntament i el Consell Comarcal, serà la 12a d'aquestes cites culturals que el CEG celebra cada dos anys de manera itinerant. L'última va ser l'octubre del 2017 a l'Espluga Calba, on també es van presentar 27 ponències, una de les xifres més elevades d'aquestes trobades. 

Enguany, a més dels temes patrimonials esmentats, també hi ha estudis sobre personatges concrets vinculats a la comarca, com escriptors contemporanis, el pintor Julio Herrera Zapata, l'antropòleg Raimon Galí, la nissaga Llurba de forjadors, el poeta Miquel Lladó, el sindicalista tarresà Josep Comaposada o l'anarquista arbequina Maria Rius. Temes de toponímia, història contemporània, història medieval o prehistòria completen el programa, que es desplegarà matí i tarda i que inclou una breu visita a l'escola Josep Benet i Petit, fundada el 1918 per la Mancomunitat de Catalunya i que va tancar portes l'any 2013 sense poder arribar a celebrar el centenari. L'encarregada de cloure la trobada, funció que el CEG sempre busca que faci algú del poble amfitrió, serà Maria Bardia Preixens, llicenciada en Belles Arts per la facultat Sant Jordi de Barcelona i professora d'institut a l'Hospitalet de Llobregat. Tot plegat queda recollit en un llibre que es presenta l'any següent.

Premi Joves Investigadors
Com és habitual, en el marc de la trobada es lliuren els premis Joves Investigadors de les Garrigues, que convoquen anualment el mateix Centre d'Estudis, el Consell Comarcal i l'Oficina Jove de les Garrigues, adreçats a persones d'entre 16 i 30 anys que hagin estudiat algun àmbit garriguenc. Els  premis són de 400, 200 i 100 euros i aquesta vegada, com a novetat, els guanyadors tindran quota gratuïta al CEG, si ho desitgen, fins als 30 anys.