COMARCA

Les cooperatives reclamen mesures urgents arran dels aiguats per poder començar la collita d'olives

La Comissió de l'Oli de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya es reuneix avui a Cervià. D'altra banda, només a les Borges s'han recollit 143 declaracions formals de danys per la llevantada.

Estat d'una finca als Omellons. (foto: FCAC)

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha convocat avui una reunió de la Comissió de l'Oli a Cervià de les Garrigues per analitzar els danys provocats pels aiguats del 22 i 23 d'octubre i establir una priorització de les mesures, entre altres qüestions. Les cooperatives agràries més afectades pel temporal són a les comarques de Ponent i del Camp de Tarragona, en municipis de la Conca de Barberà, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès, les Garrigues, el Segrià, l’Urgell i el Pla d'Urgell.

Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC, expressa la "forta preocupació del sector perquè, tot i que els danys encara no s'han pogut acabar d'avaluar per la dificultat d'accés a les finques, hi ha molta zona agrícola afectada en un moment que estem començant i tancant campanyes. És imprescindible que s'activi, de forma urgent i coordinada per part de les conselleries implicades, el paquet de mesures que va aprovar el Govern de la Generalitat la setmana passada amb l'objectiu de pal·liar els danys".


(foto: FCAC)

Amb caràcter prioritari, la FCAC reclama la rehabilitació i reparació els camins malmesos perquè els productors puguin accedir a les finques d'olivera i començar la collita. A més de les oliveres, també hi ha afectades hectàrees de vinya, ametller i avellaner i s'ha malmès part de la collita de fruita dolça que encara estava a l'arbre. D'altra banda, “els productors de cereals d'hivern han de poder iniciar, de forma imminent, el procés de sembra”, es diu des de la federació. “També calen ajuts per recuperar la capacitat productiva, préstecs bonificats per a actuacions de replantació i restauració dels conreus i suport a les cooperatives en la reparació dels danys que han patit algunes instal·lacions”, conclouen.


(foto: FCAC)

143 reclamacions fins ara a les Borges
Aquest mateix dimarts, l’Ajuntament de les Borges ha informat que fins al moment s’han rebut 143 declaracions formals de danys per les conseqüències de la llevantada i que, en conjunt, sumen més de dos milions d’euros, ja sigui per inundacions en habitatges, vehicles i cultius, destrosses de jardins, arbres i tendals, explotacions ramaderes malmeses i amb baixes d’animals, collites perdudes o cases inhabitables o molt deteriorades.