POLÍTICA
- Les Borges Blanques

Els actes del Tsunami Democràtic a les Borges i Arbeca per la jornada de reflexió

Programen un seguit d'activitats la tarda d'aquest dissabte, en el marc de la jornada de "desobediència a la Junta Electoral" per reivindicar l'espai públic i "recordar a l'Estat que no pot limitar el dret a la llibertat d'expressió".

Tsunami Democràtic, la plataforma que va aconseguir mobilitzar milers de persones el dia de la sentència del Tribunal Suprem contra els dirigents polítics i socials catalans empresonats, ha fet una nova crida en relació a les eleccions espanyoles del 10 de novembre. En aquest cas, la proposta és organitzar arreu del país actes lúdics, culturals i festius durant la tarda i vespre del dia abans, en l’anomenada jornada de reflexió, una jornada en què només estan prohibits els actes per part de candidats, partits o coalicions adreçats a captar vots. 

En el cas de les Garrigues, hi ha actes programats a les Borges Blanques i a Arbeca. A la capital comarcal, començaran a les 4 de la tarda amb una cercavila amb animació i gegants, concurs de pintura a terra, pintada de pancarta i sessió de cinema antirepressiu i d’alliberament nacional. A continuació hi haurà un berenar, una xerrada sobre moviments d’alliberament nacional, un “borbó escalivat” i, al vespre, llonganissada popular i fi de festa amb música.

A Arbeca, a la plaça del Centro, les 4 començarà un concurs de botifarra, una pintada de pancarta i un cafè-tertúlia. Posteriorment hi haurà una xocolatada, actuació de Biel el Pallasso, taller de danses popular a càrrec de l’Esbart Dansaire d’Arbeca en col·laboració amb els grallers La Revolta i ballada de gegants i capgrossos locals. 

“L’acció vol repetir iniciatives de reivindicació de l’espai públic com les que van fer el moviment dels indignats i del 15M en les jornades de reflexió del 2011 i del 2015”, explica Tsunami Democràtic en un comunicat. Ara, l’objectiu és “recordar a l’Estat que no pot restringir ni limitar el dret a la llibertat d’expressió ni a la lliure reunió i manifestació” i que “els conflictes polítics s’han de resoldre políticament”. D’altra banda, en les accions d’aquest dissabte es provarà per primera vegada l’aplicació que centenars de milers de persones s’han descarregat als seus mòbils en les últimes setmanes. Des de Tsunami Democràtic es remarca que l’acció només es convoca pel dia 9, ja que pel dia 10 “defensa l’exercici del dret a vot, com la resta de drets fonamentals”.