MEDI AMBIENT
- Almatret , Maials

L’abocador de Riba-roja ja ho té tot llest per entrar residus

Els alcaldes dels pobles garriguencs veïns de Riba-roja saben que el contenciós judicial és la darrera esperança per clausurar l'abocador i es queixen de la inoperància del Govern.

Imatge de com avançaven les obres el passat mes de juliol. FOTO:ACN

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ja ha atorgat a l'empresa Lestaca el codi gestor perquè l'abocador de Riba-roja d'Ebre comenci a operar. Era el darrer tràmit necessàri perquè la planta es posi en marxa.

El contenciós

Els alcaldes dels pobles garriguencs afectats, Almatret i Maials, encara confien que arribi a bon port el contenciós judicial  sobre l'atorgació de la llicència ambiental, però reconeixen que és un procés complicat. Jordi Tarragó, alcalde d'Almatret, assegura que "Hem d'esgotar totes les possibilitats al nostre abast. Pel que fa al contenció judicial, no entenem perquè tarda tant a pronunciar-se el jutge, vam presentar-lo al mes de juny i el nostre advocat ha hagut de fer un requeriment per tal d'apressar-ne la decisió". En la mateixa línia, l'alcalde de Maials i president del Consell del Segria, David Masot, assenyala el procés judicial com la darrera esperança per aturar l'activitat de l'abocador i afegeix que "tant si es resol a favor nostre o no (el contenciós) estarem a l'expectativa del que entra i surt de Riba-roja, demanarem informes periòdicament i exigirem a l'ARC i el departament de Territori i Sostenibilitat que en faci un control exhaustiu. Des de la plataforma contrària a l''abocador Almatret Net, Francisco Gironès és més escèptic amb els mecanismes de control "Tothom demanarà informes, però qui els fiscalitzarà? Sabem per altres abocadors que sempre s'hi acaben entrant residus no contemplats a la llicència. Quan s'obra el forat, ja hi cap tot".

Crítiques a Territori i Sostenibilitat

Tant la plataforma com els alcaldes convergeixen en les crítiques a l'administració, i consideren que la inoperància dels representants polítics de la Generalitat està perjudicant la seva lluita. Tarragó apunta que a finals del mes d'agost va ser convocat a una reunió amb els màxims responsables del departament de Territori i Sostenibilitat i en aquesta, l'alcalde d'Almatret va esvaïr alguns dubtes sobre la posició que tindria el Govern respecte la possible fi d'activitat. Segons Tarragó, un cop finalitzada la trobada va demanar que se li enviés per escrit un resum dels compromisos adoptats però a dia d'avui encara no li ha arribat cap document, "Estic molt decebut amb els polítics, des de l'associació de regidors contraris a l'abocador, hem insistit darrerament per reunir-nos amb el conseller Calvet i encara és hora que ens rebi". Francisco Gironès, d'Almatret Net, comparteix la decepció de Tarragó "Un cop vam veure que s'havia aprovat l'informe d'impacte ambiental vam saber que seria molt difícil parar-ho. Els polítics ens van estar enganyant, és així".

Sense mobilització a la vista

Almatret Net, que en els primers mesos de l'any va organitzar diverses accions de protesta contra el desenvolupament de les obres, ha anunciat que no farà noves mobilitzacions "Nosaltres vam fer les campanyes quan s'havien de fer, i no van servir. Si no ho vam parar al seu temps, ara ja no ho pararem" es lamenta Gironès. Jordi Tarragó, que assegura que la relació amb la plataforma és fluïda i constant, confirma que estarà al costat d'Almatret Net si organitza qualsevol mobilització "Els recolzarem en el que vulguin fer. El poble ha anat a una contra el projecte i, per mot negre que es vegi ara, ho continuarà fent".

La importància del codi gestor

Com va publicar l'Agència de Residus de Catalunya, l'empresa Lestaca Pryectos SL, formada per Urbaser i Grinyó, ja disposa del codi gestor (E-1825.19) per començar a operar al dipòsit que s'ha construït al paratge de les Valls de Riba-roja d'Ebre. El codi autoritza la deposició de residus inerts i de residus no especials a l'abocador tipus II, de residus industrials no perillosos.

L'Ajuntament de Riba-roja, un cop notificada l'obtenció del codi gestor, podrà començar a cobrar els cànons establerts en el conveni, enguany 150.000 euros, i també l'import pel tractament i recollida de residus que deixa exempts de l'impost de la brossa a tots els veïns. També ha comunicat que s'anirà contractant personal del municipi per als llocs de treball que es preveien i que podrien ser més del mínim de 14 que es preveia inicialment. El consistori riberenc valorava "molt positivament" i amb satisfacció la finalització dels tràmits administratius. Amb la notificació d'aquest codi gestor, es podrà iniciar la fase d'operació i Lestaca començarà a pagar els cànons que establia el conveni amb el consistori. Són 150.000 euros enguany així com l'import que costa el tractament i recollida de residus al municipi. "Per tant els veïns quedaran exempts del pagament d'aquesta taxa", assenyalava l'alcalde, Antoni Suárez. L'empresa també va comunicar al consistori que s'anirà definint i contractant la plantilla. "Progressivament diferents veïns del poble s'incorporaran als llocs de treball que es vagin creant. El mínim que establia el conveni eren 14 llocs de treball però ja se'ns ha comunicat que podrien ser més", explicava l'alcalde.

Per la seva banda, Xavier Pallarès, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre reconeixia que el projecte del dipòsit de Riba-roja d'Ebre es va avaluar al detall a través dels serveis jurídics del Departament de Territori i també dels del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i de la plataforma Ribera Digna però ha assumit que "el projecte estava molt avançat i no s'ha pogut aturar". "Aviat es podrà començar a entrar residus però no són matèries perilloses", va assenyalar Pallarés. "Haurem de mirar que generi el mínim impacte possible perquè quan ja es va veure que era molt difícil aturar-lo per no prevaricar, es va demanar que es vigilés la contaminació pel trànsit de camions i vehicles pesants. Haurem d'estar molt alerta amb aquest tema els pròxims mesos", afegia.