ENERGIES
- El Vilosell , Els Omellons , Granyena de les Garrigues , L'Albagés

L'Albagés, els Omellons, Granyena i el Vilosell s'acullen als ajuts FEDER per renovar l'enllumenat públic

El projecte, que ha estat gestionat a través del Consell Comarcal, rebrà un ajut global de 107.221,568 euros.

Els veïns difrutaran aviat de LEDs noves bombetes. FOTO:Arxiu

El Consell Comarcal de les Garrigues ha rebut 107.221,568 euros per dur a terme un projecte de reforma de l'enllumenat públic dels municipis de l'Albagés, els Omellons, Granyena de les Garrigues i el Vilosell, amb l'objectiu de dur a terme millores o renovacions per reduir el consum energètic. Aquest és un projecte gestionat per l'ens comarcal, ja que per concórrer a la convocatòria de manera individual cada consistori havia d'assegurar un mínim de 100.000 € en inversió. Així, a través del paraigües del Consell, s'han pogut reunir els quatre projectes com un projecte col·lectiu.

Dels 107.221,568?€, un 50% procedeixen dels fons econòmics FEDER assignats a l'estat espanyol, un 25% dels pressupostos de la Diputació, i el 25% restant se n'haurà de fer càrrec cada ajuntament; de fet, les entitats locals hauran de finançar l'actuació i percebran la subvenció concedida un cop hagi finalitzat l'actuació prevista. Segons l’alcalde dels Omellons, Jordi Gaya, “l'obra s'ha de licitar abans del mes maig, és contractarà cap al juliol i s'acabarà cap a finals d'any, aproximadament”. 

Un grapat per a la província

Un total de 67 ens locals de la demarcació de Lleida han rebut subvencions a través de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) del Ministeri per a la Transició Ecològica per introduir millores energètiques i estalvis en el consum en edificis i infraestructures públiques, promoure l'ús d'energies renovables o impulsar iniciatives de mobilitat urbana sostenible. La majoria de projectes subvencionats amb el 50% de l'import d'execució han consistir en la renovació d'instal·lacions i sistemes d'enllumenat públic, segons ha explicat el subdelegat del govern de l'Estat a Lleida, José Crepín. Aquests ajuts, que en el cas de Lleida ascendeixen a 6,8 milions d'euros, s'emmarquen dins del Programa Operatiu FEDER Plurirregional de Espanya 2014-2020 de la Comissió Europea.

Aquests 6,8 d'euros milions subvencionen el 50% de l'import total dels projectes presentats, fins ara, pels ajuntaments lleidatans (que ascendeixen a un total de 13,8 milions d'euros) a la convocatòria que regula aquestes subvencions. Els fons econòmics FEDER assignats a l'estat espanyol en aquesta convocatòria per impulsar iniciatives municipals que afavoreixin el pas a una economia baixa en carboni és de 987 milions d'euros, dels quals 23,3 correspondran a projectes d'ajuntaments catalans.

El projecte municipal lleidatà que ha rebut aquest any una subvenció més alta ha estat el de millora de l'eficiència energètica de serveis públics mitjançant renovació de les instal·lacions d'enllumenat públic de l'Ajuntament d'Alcarràs, que ha rebut 498.385,40 euros, mentre que el projecte amb una quantia més petita de subvenció ha estat el projecte de millora energètica del sistema d'enllumenat interior de la seu del Consell Comarcal del Pallars Jussà. amb 25.466,56 euros.