CULTURA

Pugen els inscrits a les biblioteques però baixa el nombre de visitants i els prèstecs realitzats

Tot i que la majoria de paràmetres de l’enquesta que va fer pública dimarts l’IDESCAT van a la baixa, la caiguda no és tant pronunciada com en el període 2014-2016.

Segons l'Enquesta de biblioteques catalanes (2016-18) feta pública dimarts passat per l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) el nombre d'inscrits van augmentar respecte del període 2014-2016 a les 9 biblioteques públiques garriguenques (Les Borges, Juneda, Arbeca, la Granadella, Cervià, Castelldans, Albagés, l'Albi i Vinaixa). En concret, l'increment global va ser de 299 persones, passant dels 8.964 del 2016 als 9.263 del 2018.

En canvi, tant el nombre de préstecs com el de visitants van a la baixa, tot i que no ho fan de forma tan accentuada com el 2016. El nombre de préstecs totals (llibres, publicacions periòdiques, sonors, audiovisuals i altres) s'ha reduït en 3.748, passant de 42.051 préstecs el 2016 a 38.303 el 2018. En l'apartat en què es nota més aquesta baixada és en els préstecs de material audiovisual que han caigut en 2.787 préstecs respecte del període anterior.

Canvi d’estratègia?

Les dades de l'estadística no han sorprès als responsables de les biblioteques públiques de les Garrigues. Mercè Segarra és la directora de la Biblioteca Marqués d'Olivart de les Borges i ratifica la tendència que s'apunta a l'enquesta "Una de les raons que poden explicar l'augment dels inscrits és el fet que vam iniciar l'activitat 'L'Hora del Conte' destinada a infants d'1 i 2 anys. Com que vénen a fer l'activitat ja s'inscriuen a la Biblioteca.Quant a la baixada de visitants, aquesta és una tònica general al sector. Els usuaris cada cop disposen de més fonts d'informació i oci sense moure's de casa". Les xifres facilitades per la mateixa biblioteca corroboren l'estadística: Del 2017 al 2018, es va augmentar el préstec de llibres (+900), el de publicacions (+200) però va baixar el d'audiovisuals (-800). Segarra apunta a l'organització de més activitats com una estratègia per recuperar visitants "Les estratègies per mantenir i impulsar els usuaris passen per l'organització de més activitats: estem incidint molt en els nens de la llar d'infants, també mantenim cinc grups de lectura i, juntament amb l'oficina jove i els instituts hem iniciat un projecte a tres anys vista per tal de crear un grup de lectura jove, també volem dedicar més espai dins la biblioteca per aquest públic".

En la mateixa línia s'expressa Damià Alentorn, responsable de la Biblioteca Pública de Cervià, que va obrir portes el 2015. Alentorn admet que la tendència a la baixa respecte el nombre de visitants es manté des de l'entrada en funcionament de l'equipament "el problema és que perdem als joves quan tenen 14 o 15 anys i ja no els tornem a recuperar fins al final de la vintena, hem d'incidir-hi més" i també destaca l'increment d'activitats com el factor que pot revertir la tendència "S'ha d'incentivar el préstec mitjançant l'organització d'activitats com els grups de lectura, l'hora del conte entre els infants o activitats com el taller Code Club, que farem el febrer de 2020".

Per contra, Isabel Solé, directora de la Biblioteca Joan Duch de Juneda, no creu que el canvi estructural depengui d'augmentar el nombre d'activitats sinó que aquestes facin un salt qualitatiu "Creiem que no per augmentar el nombre d'activitats tindrem més usuaris, al final, repetir les activitats causa certa desídia entre els participants. Per exemple, nosaltres hem deixat de fer l'Hora del Conte a la Biblioteca perquè notàvem aquesta desídia i hem traslladat l'activitat a l'escola. S'han d'anar trencant les dinàmiques també". Solé dibuixa algunes de les estratègies que es vol seguir a Juneda a mitjà termini "Crec que hem d'apostar per estratègies diferents de les que hem utilitzat fina ara, potenciar el tracte personalitzat amb els usuaris més actius, primar la qualitat per sobre de la quantitat i apostar, en l'àmbit juvenil, per la "literatura digital", que es tracta d'explicar els continguts, les històries, en formats més moderns".