AGRICULTURA

El sector agrícola i ramader va perdre un 8,6% de la renda l'any passat, segons ASAJA

L'Associació Agrària Joves Agricultors demana a la Generalitat que millori el pressupost per l'agricultura i ramaderia

Per l'Associació Agrària Joves Agricultors (ASAJA) el 2019 va ser un any crític per l'agricultura i la ramaderia. Segons les xifres que l'associació va presentar divendres passat, el sector va perdre un 8,6% de de renda durant tot l'any passat. Una davallada que s'explica per les sequeres, la baixada de la producció d'un 3% i l'augment dels costos per produir d'un 3,06%. Pel que fa als preus, ASAJA celebrava que el de la llet hagi pujat dels 31 cèntims al litre als 33 cèntims i que el sector porcí hagi crescut un 18,5%. Tot i això, el preu dels ous, el xai, les aus i el boví ha baixat. La presidenta d'ASAJA, Rosa Pruna, va demanar a la Generalitat que millori el pressupost destinat a l'agricultura i ramaderia per aquest any.

Pruna explicava que l'any passat van coincidir la davallada de la renta amb les baixes produccions i la baixada de preu. "Hi ha anys que tot i la baixada de la renda, el preu ho compensa, però l'any passat va ser un any de baixes produccions i molt mal compensades amb la baixada de preus", detallava.

Les peticions d'ASAJA

A banda de demanar un augment del pressupost per agricultura i ramaderia, ASAJA també va criticar l'administració i la televisió pública per promocionar productes d'altres països en detriment dels productes de proximitat. Pruna va detallar que en alguns episodis del programa Gent de Mercats, de TV3, s'hagi promocionat "carn de kobe de Wagyu" en detriment de "la carn de productors d'aquí, amb el logotip de proximitat que ni van sortir ni es van veure tot i estar en el mateix mercat". Per Pruna, és una contradicció amb la promoció que vol fer el Departament d'Agricultura amb els productes de Km 0. ASAJA també va demanar a les administracions, en particular l'Agència Catalana de l'Aigua i la Generalitat, que agilitzin la burocràcia a l'hora de donar permisos als ajuntaments i entitats privades per netejar les lleres dels rius.