SERVEIS
- Miquel Andreu / Bovera

Bovera vol tornar a posar en marxa el forn de pa

L’Ajuntament i la cooperativa de consum del poble acorden la cessió de les instal·lacions, ara en desús. Ja hi ha una família de Barcelona interessada en l’arrendament.

L’edifici de la cooperativa de consum on hi ha el forn de pa que es vol reactivar. FOTO: O.A.

L'Ajuntament de Bovera està a punt de signar el contracte de cessió del forn de pa que la cooperativa de consum del poble tenia en propietat però que estava en desús. La intenció del consistori és tornar-lo a posar en marxa i ja compta amb una parella de Barcelona -sense fills- interessada a ser-ne arrendatària i assumir l'elaboració i venda del pa i que es traslladaria a viure a Bovera. "Pensem que pot ser una bona iniciativa, tant per la vinguda d'una família nova al poble com per atreure visitants", explica l'alcalde, Òscar Acero, "ja que la intenció és fer i potenciar pans tradicionals, coques, etc., i ser un punt de referència a la zona". 

De moment, la supervisió tècnica de les instal·lacions indica que el forn, que és de llenya, està en condicions per funcionar i només requereix alguna intervenció menor per adaptar-se a la normativa actual. Entre això i els tràmits administratius, l'Ajuntament calcula que el servei es podria posar en marxa a mitjans d'any. 
La cooperativa de consum és una entitat de la qual, segons explica l'alcalde, n'és soci quasi tot el poble i que, un cop es va jubilar el pastisser que portava el forn, va passar a ser botiga i finalment va tancar. Actualment, els veïns se subministren del pa que es ven a les dues botigues del poble, procedent del forn de la Granadella i de la panificadora d'Artesa de Lleida. 

Pèrdua acusada de població
Com molts altres pobles garriguencs, Bovera fa anys que perd població. Situat a l'extrem sud de la comarca, és dels pobles més allunyats de nuclis urbans grans. Amb Lleida a 44 km i les Borges Blanques a 50 km, Flix és la capital comarcal més propera, a uns 17 km i uns 20 minuts de trajecte.
D'entre els pobles amb descens demogràfic, Bovera és el que l'ha patit més en l'última dècada. Del 2009 al 2019 ha passat a tenir un 30% menys d'habitants, de 353 a 247, i si s'agafa el 1988 com a referència, la pèrdua de població ronda el 50%.

Conscient de la situació, el consistori intenta atreure famílies forasteres en la concessió de serveis municipals, com va ser el cas del nou Casal inaugurat el 2013. L'any 2016 va habilitar la primera zona municipal de les Garrigues destinada a l'estada d'autocaravanes.