CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

Màrius Serra, principal reclam del 4t festival literari Les Borges Negres

El divendres 13, l’escriptor lleidatà Emili Bayo obrirà foc amb una trobada amb els lectors del territori per comentar la seva recent i guardonada novel·la 'El mañana sin mí'.

Serra, en una visita a la biblioteca de Juneda, el febrer del 2017. FOTO:Arxiu

Les Borges Blanques tornaran a tenyir-se de foscor, misteris i sang el dissabte 14 de març amb motiu de la celebració del quart festival literari 'Les Borges Negres'. El certamen, coordinat per l'escriptora aufesina establerta als Torms, Ramona Solé, comptarà amb la presència de primeres espases del panorama literari català com l'escriptor barceloní Màrius Serra, premi Sant Jordi 2012 pel llibre 'Plans de futur', o l'escriptora i assagista Margarida Aritzeta, creu de Sant Jordi 2018. La representació local anirà a càrrec, entre d'altres, dels lleidatans Montse Sanjuan o Emili Bayo, que obrirà foc el divendres 13 amb una trobada amb els lectors del territori per comentar la seva recent i guardonada novel·la 'El mañana sin mí'.

Segons Solé, el cartell d'enguany destaca, primer, per la seva varietat "Des de la primera edició hem volgut anar obrint el focus a autors i autores de casa, de Catalunya i d'altres parts de la geografia espanyola; enguany hi haurà autors de Madrid, País Basc, Navarra, etc. també hem intentat hibridar els gèneres, doncs encara que el ‘leit-motiv’ principal del festival continua sent la novel·la negra, també hi convidem autors de novel·la històrica o d'altres que també expliquen episodis foscos però no tant des d'una perspectiva de novel·la negra sinó des d'un altre punt de vista" explica Solé, que també destaca una de les seves preocupacions a l'hora de programar el festival, la paritat. "L'any passat diria que vam fer 50 i 50 i aquest any, si no repetim, hi estarem a prop; des del primer dia que vam voler que hi hagués una notable presència femenina a totes les taules i presentacions i crec que ho hem anat aconseguint" destaca l'escriptora garriguenca que confessa que durant el festival creixen molt les sinergies entre autors i lectors i entre els mateixos aficionats a la lectura de la comarca "Hem convidat a tots els clubs de lectura del nostre territori i a les biblioteques de les Garrigues perquè assisteixin i participin en la jornada, el festival també vol ser un punt de trobada entre els lectors de la comarca, que encara que no siguin fans de la novel·la negra també poden trobar altres reclams dins el festival" clou Solé.

Els actes del 'Borges Negres 2020', que se celebraran a la Sala Maria Lois de la capital, s'iniciaran el dilluns 9 de març a la biblioteca Marquès d'Olivart de la capital garriguenca mitjançant un taller infantil de contes de misteri.