URBANISME
- Redacció / Les Borges Blanques

20 fanals sense funcionar al polígon de les Borges

Fa mesos que trams del polígon Les Verdunes presenten deficiències en il·luminació. Actualment, una tercera part dels fanals del complex industrial no estan operatius.

(foto: Xavi Minguella)

De la seixantena de fanals que il·luminen els carrers del polígon Les Verdunes, a 1,5 km de les Borges, 20 no funcionen, de manera que queden trams del complex en la foscor o només amb la llum de l'interior dels recintes de les empreses. La situació fa mesos que dura, almenys un any i mig, i hi ha indrets amb quatre fanals consecutius sense funcionar, com els voltants de l'empresa Rubio o tot l'accés del camí de les Verdunes, molt utilitzat per veïns de les Borges per anar al polígon. En aquest punt també hi ha Masia Artesana i l'estació d'ITV on, a més dels fanals fosos, n'hi ha dos de retirats que van quedar coberts amb cons.

Il·luminació i seguretat
D'una banda, la il·luminació deficient en un lloc apartat com és el polígon facilita la comissió de robatoris a les mateixes empreses. De l'altra, genera també inseguretat tant a treballadors i treballadores com a clients i clientes. A la marxa exploratòria que es va organitzar al nucli urbà de les Borges el passat novembre, un dels elements en què es va fer més èmfasi, precisament, va ser el temor de les dones per possibles agressions en les hores nocturnes, cosa que els indrets poc il·luminats, especialment els més allunyats de la població, accentuen. Algunes fonts assenyalen, per exemple, que gent que solia anar als vespres al polígon a córrer i que, a la pràctica, eren un element dissuasiu de possibles robatoris, ara ja no hi van.

Contenidors i senyalització
A banda de la il·luminació, altres deficiències que presenta actualment el polígon Les Verdunes, on hi ha unes 25 empreses, és l'acumulació de residus a les dues illes de contenidors que hi ha, tant pel volum de brossa que es genera al mateix complex industrial com pel fet que alguns usuaris, aprofitant la llunyania respecte al poble, hi van expressament a desprendre's d'objectes que haurien d'anar a la deixalleria. Un altre element degradat a la zona és el plafó d'entrada on apareixen les firmes amb presència al polígon, que està brut de pintades i cremat pel sol i on l'ordre de les empreses no es correspon amb el d'ubicació de les parcel·les.