AGRICULTURA
- ACN

Els convocants esperen que la manifestació de divendres sigui històrica

Hi haurà 5 columnes: des de Torrefarrera, Albesa, Corbins, AP-2/Avinguda Madrid i Pont Vell. L'objectiu és que els tres eixos que donen accés a la plaça Sant Joan estiguin plenes de tractors.

Representants de sindicats agraris, patronals i ajuntaments, amb una pancarta en defensa del món rural davant l'Ajuntament d'Alcarràs. FOTO: ACN/Laura Cortés

Sindicats, patronals i ajuntaments esperen que la manifestació en defensa de la pagesia i del món rural convocada per a aquest divendres al matí sigui "històrica" perquè, asseguren, el model agrari actual està en situació "crítica". Asseguren que és de les pitjors dels últims 50 anys. Asseguren que si no es fa res, es perdran molts llocs de treball i es patirà el despoblament de les zones rurals. És per això que fan una crida perquè tots els sectors vinculats al camp i als municipis, no només a la pagesia i l'agricultura, els facin costat. La manifestació comptarà amb cinc columnes i l'objectiu dels organitzadors és omplir de tractors els tres carrers que desemboquen a la plaça Sant Joan.

La mobilització unitària s'ha presentat aquest dimecres a Alcarràs (Segrià) i compta amb el suport de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i Asaja, de la patronal Afrucat, així com d'una cinquantena d'alcaldes lleidatans i de la Franja de Ponent.

L'alcalde d'Alcarràs, Manel Ezquerra, ha reconegut que es tracta d'una manifestació unitària "insòlita", entre sindicats, productors, cooperatives i ajuntaments. El motiu, diu, és el "cansament dels pagesos de veure com any rere any les seves rendes baixes i els seus costos de producció s'incrementen". Aquesta situació, afegeix, posa en risc les explotacions familiars que han sostingut i fet créixer el territori des de fa 50 anys. "Hi ha moltes empreses vinculades a aquesta activitat i els alcaldes patim pels llocs de treball i pel despoblament dels pobles", ha dit i tem que aquesta situació sigui "el final d'un model de pagesia tal com hem conegut", la qual cosa el preocupa de manera "profunda".

Pel que fa a la petició dels productors de no cobrar-los l'IBI per fer front a la greu situació econòmica, Ezquerra ha assegurat que han traslladat la petició a la subdelegació del govern espanyol a Lleida per demanar-los que ajudi els ajuntaments per poder fer aquesta compensació, almenys en part.

El president d'Asaja, Pere Roqué, ha explicat que la manifestació serà multitudinària que fins i tot els han trucat companys de Bilbao que estan disposats a baixar. La situació actual és de les pitjors dels últims 50 anys, ha assegurat. "No és una crisi, estem davant de la liquidació del món rural si no es canvia l'estructura. Les explotacions agràries familiars, el nostre model productiu, estan en fase de desaparició", alerta. És per això que demana mesures concretes per part de l'Estat i la Generalitat.

Pel que fa a la manifestació, Roqué ha explicat que hi haurà 5 columnes: des de Torrefarrera, Albesa, Corbins, AP-2/Avinguda Madrid i Pont Vell. L'objectiu ha dit és que els tres eixos que donen accés a la plaça Sant Joan (avinguda Francesc Macià, avinguda de Madrid i Pont Vell /avinguda Garrigues) estiguin plenes de tractors. "Esperem que sigui la manifestació més gran feta a Lleida per donar a entendre que és un problema greu", ha dit. "No va de sindicats, ni organitzacions, ni va d'ajuntaments, sinó que va de persones", ha afegit. És per això que demana també a les botigues de l'Eix Comercial que tanquin unes hores i s'hi uneixin.

Per la seva banda, el representant de la sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, Osvald Esteve, ha explicat que vindrà gent de la Franja a la manifestació perquè el problema no és local sinó que és a nivell català i espanyol. "No pot ser que els pagesos hagin començat la campanya molt disgustats, desil·lusionats i abatuts", ha lamentat. "Molts joves no engegaran les campanyes i desapareixeran", ha alertat.

És per això que calen mesures curt termini com ara un finançament ràpid, avalat pel departament. "Que no hagi d'avalar la família amb les seves propietats. No podem esperar al juny. Ho necessitem ja. Cal agilitzar els tràmits. Que ho avali l'administració", ha dit. També reclamen baixada dels impostos, via mòduls o via IBI, i una subvenció directa per poder tenir una reducció de la seguretat social per poder pagar els nous sous que han imposat pels treballadors del camp. "Tothom ha de tenir un sou digne menys l'empresari, s'han oblidat de l'empresari. Que se'ns descompti la seguretat dels treballadors, total o parcial", reclama. A mig termini demana un pla d'arrancada i a llarg termini que la fructicultura entri dins la PAC per poder optar a ajuts directes europeus.

Finalment, el president de la Plataforma de la Fruita, Jordi Vidal, ha alertat que "estem morint o estem morts" perquè dins de la crisi que el sector pateix dels del 2014 la viabilitat de les explotacions està caient i cal canviar les coses. Vidal lamenta que "ens omplim la boca de productes de proximitat i km 0 però cal fer molta pedagogia per mentalitzar la gent que s'ha de consumir productes que es produeixen aquí". "La sostenibilitat la tenim a casa nostra ajudant els agricultors", assegura.

Vidal reconeix que és un dels pocs joves que s'està "atrevint" a tirar endavant una explotació agrària i diu que la viabilitat és "zero". "Els productors estem pagant els plats trencats de la cadena alimentària", diu, i per això, "no n'hi ha prou amb canviar una normativa, cal que se'ns donin suport des del govern català, l'espanyol o també des d'Europa" perquè "un país sense agricultura és un país depenent de tercers, que no es pot subministrar, i no és un país sa", conclou.