AGRICULTURA
- ACN

Prop de 500 tractors col·lapsen el centre de Lleida en la manifestació agrària més multitudinària

"Crit d'emergència" del món rural a les administracions per revertir la crisi de preus i salvar les explotacions

Una de les columnes de tractors aparcats al Pont Vell de la capital lleidatana. FOTO:ACN

Més de 450 tractors i unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, han col·lapsat el centre de Lleida en la manifestació unitària del sector agrícola més multitudinària que es recorda a la ciutat. Els convocants han posat de manifest el "crit d'emergència" del món rural cap a les administracions per tal que passin de les paraules als fets.

Demanen revertir la greu crisi de preus que fa més de 5 anys que s'arrossega i que es puguin salvar les explotacions. També han exigit que s'inverteixi en tots els sectors de l'agricultura perquè les pèrdues no només són en la fruita dolça i han reclamant sancions als mercats que no respectin els preus justos. Municipis de Ponent també s'han sumat a la protesta per evitar el despoblament rural.

Jordà celebra la modificiació de la llei de la cadena alimentària

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que també ha assistit a la manifestació unitària del món rural a Lleida per donar suport a una reivindicació "de fa molts anys". Recorda que la crisi del sector és estructural i que en el cas de la fruita dolça el Departament va fer un pla el 2007 que es va complir però alerta que la col·laboració de l'Estat, de la Unió Europea i també del consumidor és "imprescindible" per ajudar a l'organització del sector. "Es tracta de salvar a aquells que produeixen els nostres aliments perquè salvant als pagesos, salvem el territori i el país. Ho necessitem a crits", ha dit.

Pel que fa a l'anunci del govern espanyol de modificar la Llei de la cadena alimentària, Jordà ha dit que és "benvinguda" tot i que arriba "tardíssim" i espera que sigui "molt diligent". Ha recordat que aquest dijous van demanar al Congrés que s'aprovés un pla d'arrancades. "A Catalunya ja ho vam assumir al 100% però cal que ho assumeixi el govern espanyol, no només a Catalunya sinó a tot l'Estat", ha demanat. Jordà també reclama la implicació d'Europa i que per exemple la fruita entri dins la Política Agrària Comunitària (PAC). "Hem de ser valents i exigents i que tothom faci els deures perquè és un problema de país", ha conclòs.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit que l'ens està al costat dels pagesos perquè la reivindicació és "justa" i perquè l'agricultura "és la base del territori". Així, també ha demanat més promoció econòmica, no només amb la fruita, sinó amb tots els àmbits agroalimentaris.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat que han sortit al carrer per unir-se a la reclamació del món rural, perquè un país just vol dir també tenir uns preus justos pel sector per garantir l'equilibri territorial i combatre el despoblament rural. Assegura que seguiran "batallant" perquè els pressupostos de l'Estat protegeixin l'agricultura i que cal tractar aquesta problemàtica en una comissió bilateral i en les taules de negociació. Pel que fa als pressupostos, Vilalta, ha explicat que encara no han pactat res perquè esperen a conèixer la voluntat i el compromís del govern espanyol amb el conflicte polític a Catalunya. "Sense solucionar el conflicte polític serà complicat abordar altres qüestions", ha reblat.

Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit que tot i que Lleida és la capital agroalimentària de Catalunya, avui és la capital de la "indignació" però també de l'esperança i de la lluita del sector agrari català. El subdelegat del govern espanyol, José Crespín, ha destacat que el territori viu aquest divendres una de les manifestacions més importants dels darrers anys que fan encara més gran "el crit d'auxili del territori". Ha refermat el compromís del govern espanyol en la recerca d'una solució, ha destacat l'impuls a la taula de diàleg i la proposta de modificació de la llei de la cadena alimentària i ha fet una crida a la restas d'administracions per trobar una solució conjunta al problema.

El portaveu del PDECat i president de la Comissió d'Agricultura del Parlament, Marc Solsona, ha destacat que la manifestació d'aquest divendres no és només un acte del sector agrari sinó que la seva rellevància transcendeix a tota la societat perquè és un tema de país. Solsona ha lamentat que mentre que Catalunya té la competència en temes agraris, el govern espanyol mostra "incompetència" i va fent "pedaços" mentre el problema d'arrel no se soluciona. "Hem d'anar plegats per una solució de país", ha conclòs.