SUBMINISTRAMENTS
- Castelldans , La Granadella

En suspens l’arribada del gas a Castelldans i la Granadella

Arran de l'anunci que Enerkia Energia SL havia estat sancionada durant 2 anys sense poder comercialitzar gas, els dos ajuntaments s'han començat a organitzar per reclamar compensacions als 150 clients que fa 2 anys que esperen l'arribada del gas

Exemple de construcció d'una xarxa de gas. FOTO:Enagás

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) recollia el passat 28 de novembre l'ordre TEC/1167/2019 per la qual s'inhabilitava l'empresa Enerkia Energia, SL per comercialitzar gas natural durant un període de dos anys. La sanció se li aplicava com a conseqüència dels deutes impagats a altres agents del sector. Aquest fet posava en alerta els clients d'Enerkia de la Granadella i Castelldans, que ja fa més de dos anys que esperen que l'empresa iniciï les obres de la xarxa general. Els ajuntaments d'ambdós pobles admeten que han perdut la confiança en l'empresa i per això han posat a disposició dels veïns els serveis jurídics dels respectius consistoris, amb l'objectiu d'organitzar una reclamació general a l'empresa energètica. Per la seua banda, Enerkia assegura estar treballant per presentar en els pròxims dies una solució definitiva.

Antecedents
L'arribada d'Enerkia a les Garrigues es remunta al gener del 2017, quan l'empresa amb seu a Sant Cugat del Vallès va contactar amb els ajuntaments de Castelldans i la Granadella per proposar-los la instal·lació d'una xarxa general de gas natural, sempre que hi hagués un mínim de veïns que es comprometessin a ser clients de la companyia. En aquest sentit, es van organitzar diverses reunions informatives, que van tenir una bona acollida i van desembocar en l'arribada de diversos comercials, que van formalitzar uns 150 contractes en les seues visites als dos pobles garriguencs. En aquell moment, per tal de dur a terme les obres d'instal·lació de la xarxa interna de l'habitatge (des del comptador fins a la caldera), Enerkia oferia dues opcions de finançament: un contracte ja establert amb una entitat financera o bé fer-ho a través de la mateixa empresa, mitjançant l'avançament de la meitat del cost abans de realitzar les obres i l'altra meitat un cop enllestides. En el cas de la Granadella, de la vuitantena de persones interessades, la majoria van decidir acollir-se al pagament fraccionat. A Castelldans, entre la setantena de clients, la majoria van optar per l'opció de finançar les obres a través de la financera. Així, un cop firmats els contractes, només restava que Enerkia iniciés les obres de la xarxa general, un supòsit que, fins a dia d'avui, encara no s'ha dut a terme. De fet, a la Granadella el permís de distribució ha caducat i si Enerkia volgués emprendre les obres hauria de demanar una renovació a l'Ajuntament. En canvi, a Castelldans es va firmar una pròrroga del contracte, per tant, Enerkia encara seria a temps d'iniciar els treballs amb els permisos vigents.

A l'expectativa
Fonts d'Enerkia han reconegut a Som Garrigues que durant el darrer any l'empresa ha hagut de suportar diversos problemes econòmics derivats d'una gestió erràtica però apunten que ja s'està treballant en una línia específica perquè en els pròxims dies es pugui donar un solució definitiva a aquesta provisionalitat. De fet, confien que els propers passos que seguirà Enerkia revertiran a curt termini en un reimpuls dels projectes que durant els darrers mesos s'han mantingut paralitzats. Des del departament d'Empresa i Coneixement asseguren que la Generalitat està al corrent de la situació i s'està vetllant perquè Enerkia pugui complir amb les obligacions relatives a les autoritzacions de què disposa i, d'aquesta manera, s'asseguri el subministrament de gas natural als clients.

Escarmentats
Veient el panorama, tant l'Ajuntament de Castelldans com el de la Granadella ja han mantingut reunions amb els veïns i, el passat dimarts 4 de febrer, amb el servei territorial del departament d'Empresa a Lleida, per tal d'albirar una possible solució al conflicte. A la Granadella, l'alcaldessa, Elena Llauradó, assegura que hi ha una desconfiança cap a Enerkia i, encara que l'empresa aconseguís reconduir la situació, no es plantegen renovar els permisos. "Volem ajudar els veïns a recuperar la inversió que han fet i deixar l'assumpte tancat". En la mateixa línia s'expressa l'alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, que es resigna assegurant: "A tots ens poden enganyar, ho hem d'assumir i fer els passos pertinents per resoldre aquest assumpte com més aviat millor i de la millor manera possible".