COMARCA
- Miquel Andreu / Fulleda

Fulleda vol fer nou edifici sostenible per a l’Ajuntament

De moment, el consistori traurà a licitació les obres d’enderroc d’una casa que va adquirir fa anys a la plaça. Si es reben els ajuts suficients, s’hi erigiria la nova seu municipal.

L'immoble de la dreta és on es preveu erigir la nova seu. (foto: Xavi Minguella)

L'Ajuntament de Fulleda licitarà properament, per un import de 45.129 euros, les obres d'enderroc d'un edifici situat a la plaça Major (plaça Joan Fàbregas) on té previst erigir la nova seu consistorial. L'edifici va ser adquirit per l'Ajuntament fa prop d'una dècada i, segons explica l'actual alcalde, Jordi Arbós, "feia temps que hi havia la idea de fer-hi el nou edifici i solucionar les deficiències de l'actual, al qual s'accedeix per una pujada pronunciada i que té les oficines municipals i l'arxiu en un primer pis amb escales". La futura nova ubicació, a més, "donaria vida a la plaça, on només queda habitada una de les set cases que hi ha, tres de les quals en estat de ruïna", afegeix Arbós. 

La planta baixa del futur Ajuntament es destinaria a oficines municipals i consultori mèdic, el pis superior seria per a sala d'actes i exposicions i el nivell inferior, que dona a la carretera per la part de darrere, seria magatzem i, a la llarga, sala de vetlles. El complex es complementaria amb una aula o espai per definir on es mostraria al visitant el funcionament energètic de l'edifici, que es vol que sigui un tret definitori i de referència pels baixos nivells de consum.

Estalvi energètic
La idea de l'equip de govern és que el futur edifici sigui energèticament sostenible, amb climatització mitjançant geotèrmia i electricitat amb plaques solars, per exemple. Entre enderroc de l'immoble actual, construcció del nou i instal·lacions es calcula que tot plegat pot costar uns 700.000 euros. "És un projecte de més d'un mandat, no pot estar menys de quatre anys", admet l'alcalde. El gruix de la inversió es confia obtenir dels ajuts del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). 

Per no haver d'esperar a la resolució, però, que podria sortir a l'abril, el consistori n'ha separat la part de l'enderroc per poder licitar-la abans i amb recursos propis. "Serà un enderroc molt manual, perquè volem conservar les pedres que estiguin en condicions, les teules, etc., i reutilitzar-les al nou edifici", diu Arbós. De moment no s'ha definit quins usos podria tenir l'edifici actual quan deixés de funcionar com a Ajuntament. A més de les oficines, el consultori i l'arxiu, la seu acull també la biblioteca municipal a la planta baixa.