AGRICULTURA
- ACN

El govern central prohibeix la venda a pèrdues

Forma part d’un paquet de mesures urgents que responen a les reivindicacions agràries dels darrers dies. També es prohibirà les promocions “enganyoses” on es regala un producte per la compra d’un altre. 

Luis Planas, ministre d'Agricultura, ha avançat alguna de les mesures després del Consell de Ministres d'avui. FOTO: Andrea Zamorano

El Consell de Ministres ha aprovat canvis en la Llei de la Cadena Alimentària. Obliga a introduir els costos de producció en els contractes de distribució i prohibeix vendre per sota d'aquest cost, excepte per evitar el malbaratament alimentari, que a Espanya arriba al 30%. El nou Decret Llei prohibirà també promocions comercials "enganyoses" que regalin productes alimentaris a canvi de comprar-ne d'altres i subvencionarà la reconversió de contractes temporals a fixos dels treballadors del camp. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha destacat que aquestes mesures responen a les reivindicacions de les últimes setmanes d'agricultors i ramaders i suposen un reforç de la posició negociadora dels petits productors per reequilibrar la cadena.

Planas reconeix que cal prendre mesures d'urgència per protegir els treballadors del camp. És per això que el Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat modificar el conjunt de quatre punts de la llei 12/2013 de l'1 d'agost de la Cadena Alimentària incloent que, a partir d'ara, cadascun dels implicats hauran de ser inclosos necessàriament als contractes escrits en què els agricultors venen els seus productes. A més, aquest preu de venda no podrà ser mai inferior als costos de producció. Les promocions comercials de caràcter "enganyós" també es prohibiran, ha dit Planas, com per exemple, regalar un litre d'oliva verge extra per la compra de dos caixes de detergent, ja que "així es devalua la feina i el producte".

Per altra banda, el Decret Llei inclou la modificació de la llei de l'impost de les persones físiques per tal que la tributació dels joves agricultors per incorporar-se a l'activitat es pugui fer en quatre exercicis fiscals. També es bonificarà la conversió de contractes temporals a fixes-discontinus o fixes per tal de donar estabilitat als treballadors. També s'ha modificat la llei d'inspecció de treball i Seguretat Social perquè l'empresari posi a disposició del treballador llocs de descans o repòs que podran ser objecte d'inspecció per comprovar que compleixin les mesures de sanitat i seguretat.

Planas ha destacat que totes aquestes mesures s'han pres després de divuit reunions amb organitzacions agràries, cooperatives, indústria, distribució i consumidors. En aquest sentit, ha recordat que a les cinc de la tarda d'aquest dimarts s'ha convocat de nou la taula de diàleg agrari al Ministeri d'Agricultura per repassar la feina i presentar el contingut del Decret Llei.