OLI
- Redacció / Torregrossa

Primer hivern sense fer oli a la cooperativa de Torregrossa

L'entitat no ha trobat moliner substitut. De moment, les olives s'han portat a una cooperativa de les Borges per fer l'oli, que bàsicament era per als mateixos socis

Encara es xafava amb el mètode tradicional. FOTO: Coop. Les Planes

La cooperativa Les Planes, de Torregrossa, ja no ha xafat olives d'aquesta campanya. La dificultat de trobar un moliner que substituís el que va plegar i gestionés el procés i la plantilla d'operaris ha estat la causa principal per no poder elaborar l'oli a les instal·lacions de l'entitat. Això s'ha sumat, segons fonts de la cooperativa, a un augment del cost de la mà d'obra, cosa que acabava generant un producte "molt car". No obstant això, les olives sí que s'han continuat recollint a les instal·lacions, però s'ha buscat un altre molí on portar-les i fer l'oli, en aquest cas una cooperativa de les Borges.

Premsat amb esportins
A diferència de la gran majoria de molins, el de Torregrossa mantenia el sistema de molta tradicional amb pedres, premsa amb esportins i basses de decantació. Actualment produïa uns 15.000 litres d'oli, amb què bàsicament es cobria la demanda dels mateixos socis. Segons l'últim cens agrari, de fa una dècada, al terme de Torregrossa hi havia 36 hectàrees destinades al cultiu de l'olivera. La cooperativa Les Planes, fundada el 1914 com a Sindicat Foment Agrícola, va estar històricament vinculada a l'oli, aleshores el principal producte de la zona, però amb el temps s'aniria decantant cap al cereal, els farratges i la fruita dolça, que avui copen la gran majoria de la producció.
Pel que fa al molí d'oli, l'entitat té previst sol·licitar un projecte Leader per reorientar-ne les funcions i, en aquest sentit, es visitaran altres molins que han passat per una situació similar.