COMUNICACIÓ
- Redacció

Per què no informarem de possibles positius per Covid-19

Nota de SomGarrigues sobre l'actualització de dades en relació a la malaltia provocada pel coronavirus a la comarca.

Durant els primers dies de la crisi del coronavirus, un dels interessos informatius era saber si la malaltia havia arribat a la nostra comarca. Hi havia pocs casos arreu i el confinament no estava decretat o, en tot cas, era relatiu; per tant, podia resultar d'interès saber el grau d'exposició de la població per prendre les mesures corresponents.

Amb el pas dels dies, amb el confinament ja fixat i endurit i amb el convenciment que el virus no només ha arribat sinó que està territorialment estès, a SomGarrigues ens hem preguntat si tenia sentit continuar indagant sobre el nombre i lloc de casos positius a la comarca. Des del moment que les proves no són generalitzades, tota xifra que puguem donar serà esbiaixada i, amb tota probabilitat, a la baixa. Cada dia ens arriben comentaris de suposats casos a un poble o a un altre, però és impossible saber quants n'hi ha realment. Que n'hi hagi quatre a tal municipi no vol dir que siguin els únics ni que al municipi del costat siguin el doble. La informació, per tant, no contribuïria a fer-se una composició de la situació real. Els casos positius, a més, ja són oportunament monitoritzats i aïllats i la resta de la població poc pot fer més que seguir les pautes de seguretat ja indicades.

D'altra banda, el departament de Salut facilita cada dia dades de nous casos positius, però ho fa a nivell de província -sense especificar comarca ni població- i indicant el nombre d'ingressats per centre hospitalari; i, d'aquests, quants estan estables a planta i quants a la UCI. Són dades que, a més de no ser exhaustives en relació a tota la població, són generals i no serveixen a un periòdic comarcal per saber si entre aquests casos n'hi ha dels nostres municipis o no. Una manera de confirmar-ho era a través dels ajuntaments, que tenien la informació del departament, però ara ja no és així i, per tant, estem a expenses del grau de confiança i proximitat que pugui tenir cada alcalde o cada font ciutadana del cas en qüestió. Estem de nou davant el risc d'informació poc rigorosa o fins i tot del rumor, que és al que no voldríem caure en cap cas.

La funció del periodisme és donar claus per a interpretar la realitat. Si és impossible contrastar tots els casos i si és altament probable que acabem emetent informació esbiaixada, no té sentit que ens entossudim a proporcionar dades que no servirien a aquest propòsit, sinó més aviat a la tafaneria. Per tot plegat, a SomGarrigues hem decidit no informar sobre possibles casos positius de Covid-19 a la comarca. Sí que informarem, si ens és possible, d'aquelles situacions que siguin especialment rellevants, de les que sigui precís desmentir rumors o fakes -funció, aquesta sí, pròpia del periodisme- i de les defuncions que tinguem la certesa que han estat provocades pel coronavirus.