COMUNICACIÓ
- Redacció

La línia de tren regional tornarà a estar en marxa la setmana que ve, un mes abans del previst

Va quedar molt malmesa pels aiguats de l'octubre, sobretot entre Puigverd i l'Espluga de Francolí. Adif hi ha destinat 28,3 milions d'euros.

(Estat en què va quedar la via a l'octubre al pas pel terme dels Omellons. Foto: Xavi Minguella)

Adif ha anunciat que dimarts que ve, 14 d’abril, es restablirà la circulació a la línia de tren Lleida-Valls/Tarragona-Barcelona, que va quedar seriosament danyada arran dels aiguats del 22 i 23 d’octubre i que, des d’aleshores, oferia el servei entre Lleida i l’Espluga de Francolí en bus. El tram entre Puigverd i l’Espluga de Francolí, precisament, era el més malmès, amb la desaparició total, fins i tot, de la plataforma a diversos punts, cosa que va provocar tres descarrilaments. 

A les obres de reparació de la infraestructura s’han destinat 28,3 milions d’euros, unes obres que tant el Ministeri de Transports com Adif qualifiquen d’”extraordinari esforç tècnic i humà al qual s’han dedicat tots els recursos disponibles, tant propis com d’empreses col·laboradores, per a normalitzar el trànsit ferroviari en el menor temps possible, fins i tot en les desfavorables condicions provocades per l’alerta sanitària”. La circulació, de fet, tant de regionals com de mercaderies, es restablirà un mes abans del que s’havia anunciat.

Els treballs han suposat la intervenció d’unes 180 persones, entre tècnics de les diferents àrees d’Adif i operaris de les empreses contractades, i s’han utilitzant unes 80 màquines (retroexcavadores, extravials, buldozers, motonivelladores, camions, dúmpers i maquinària específica per al muntatge de via i instal·lacions), que han treballat de manera simultània als nombrosos punts afectats.

Millorar el drenatge
Un dels objectius d’Adif ha estat millorar la capacitat de les obres de drenatge transversal, amb la construcció de noves estructures per desaiguar cabals d’avingudes excepcionals amb un període de retorn de 500 anys, “molt per sobre de la capacitat de drenatge original de la línia”, expliquen. “Es vol reduir de manera considerable la probabilitat que la plataforma pateixi danys de gravetat en cas d’episodis similars”.

Les obres han suposat la construcció d’escolleres de protecció als talussos de la plataforma, per a les quals s’han destinat 267.5ootines de pedra, s’han terraplenat 102.000 m3 i s’han posat 9.500 m3 de formigó. En un dels trajectes de transport de pedres per a les escolleres, precisament, ha mort avui el conductor d’un camió que ha bolcat amb el vehicle entre Vinaixa i els Omellons.