- Redacció / Juneda

Els entretinguts dissabtes d'un centenar de veïns de Juneda

Els veïns de la zona sud-est del poble posen música per altaveus cada dissabte, fan un bingo virtual que es destina a finalitats solidàries i fins i tot es van disfressar.

Ja a l’inici del confinament, un centenar de persones que viuen a la zona sud-est de Juneda es van aplegar en un grup de whatsapp, a través del qual han impulsat i coordinat iniciatives “per intentar alegrar i animar una mica aquest llarg confinament”, expliquen. Aquestes tenen lloc sobretot els dissabtes. Una família del veïnat, per exemple, instal·la un amplificador potent al seu terrat i a les 12 del migdia i a les 6 de la tarda emet les cançons que els han fet arribar els veïns. “D'aquesta manera, els habitants de la zona, tot i estar confinats a casa, estem connectats i alhora animats”, diuen.

Cada sessió musical comença amb la versió punk-rock que el grup KOP va fer de l’himne del club de futbol local, composat per Josep Rosinach, i acaba amb una cançó de la massa coral "Els Cantaires de Juneda" al matí i amb la cançó Boig per tu de Sau al vespre. Dissabte passat, aquesta va ser cantada des dels balcons, mentre els veïns mostraven els seus telèfons mòbils il·luminats.

“Com que la iniciativa musical va ser un èxit es va proposar que a les 7 de la tarda de cada dissabte es fes també un bingo entre totes les famílies del veïnat”, expliquen. Cada família apunta al grup de whatsapp la quantitat de cartrons que vol i hi ha una família que és l'encarregada de repartir-los, “enviant-los” de forma individual. El pagament, d’un euro, és voluntari i la recaptació es destina exclusivament a fins solidaris: el primer dissabte es van donar a la iniciativa Jo em Corono amb finalitat investigadora, el segon a l'associació junedenca Talma que recollia diners per la compra d'una impressora 3D per la fabricació de material sanitari, el tercer a la Universitat de Lleida, que havia iniciat una recollida de donatius per fer front a l'emergència sanitaria i el quart i últim, de moment, al Banc dels Aliments de Lleida. En els quatre dissabtes s'han recollit uns 600 euros, que han passat dels 73 de la primera setmana als quasi 200 de la quarta. La família guanyadora del bingo rep alguns productes que donen alguns veïns que regenten algun negoci al poble (pernils, mel, bijuteria, peix fresc...). En aquest marc festiu, l’últim dissabte unes 50 famílies fins i tot es van disfressar i van compartir les fotos al grup, amb les quals es va muntar un collage.