CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

Mor la filòloga borgenca Roser Ripollès, als 85 anys

Autora de diversos articles i de llibres sobre els renoms i els carrers de les Borges, així com de la llengua catalana del s.XVII.

(foto: Àngel Perelló)

Ahir dimarts, 5 de maig, va morir Roser Ripollès de la Fragua, als 85 anys d’edat. Nascuda a Agramunt (l’Urgell) el 1934, aviat es va traslladar a viure a les Borges Blanques. Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Barcelona, va treballar durant 18 anys com a auxiliar administrativa a l’Ajuntament de la capital garriguenca i durant 21 més com a professora de llengua catalana a l’Escola de Magisteri de Lleida (després Facultat de Ciències de l’Educació).

Col·laboradora habitual de la revista Terrall, on publicava textos d’històrica local, va escriure també articles per a diverses publicacions i obres col·lectives, especialment sobre llengua i onomàstica. Junt amb Josep M. Minguella Piñol va escriure, el 1982, “Les Borges Blanques a cavall del Decret de Nova Planta”. És autora dels llibres “Els carrers de les Borges Blanques (1897-1985)” -junt amb la seva neboda-, “La llengua catalana durant el segle XVII” (1999) i "Els renoms de les Borges Blanques des del segle XVII fins als nostres dies" (2006).

Ripollès també era aficionada a la pintura en aquarel·la, al collage i als gravats, amb què havia fet diverses exposicions a les Borges; l’última, el desembre del 2016 a l’Espai Macià. Les circumstàncies actuals han fet que el comiat es fes avui al matí en la initimitat i directament al cementiri.