AGRICULTURA
- ACN

Unió de Pagesos reclama mesures per la caiguda del 32% del preu en origen de l'ametlla

La davallada es va iniciar a començaments d’any i el sindicat agrari adverteix que posa "en perill" la viabilitat de moltes explotacions. 

Foto:ACN/JARC-COAG

Unió de Pagesos denuncia que el preu de l'ametlla s'ha reduït un 32% des del gener, després de caure dels 5 euros/quilo gra als 3,40 euros/quilo gra de la segona setmana de juny a la Llotja de Reus, situant-se així a preus del 2012. El sindicat remarca que el preu de Reus se situa uns 20-30 cèntims d'euro per sota la resta de llotges de l'Estat, però "la davallada s'emmarca en una baixada generalitzada de l'ametlla a totes les llotges". Unió de Pagesos adverteix que la situació posa "en perill" la viabilitat d'explotacions i reclama al Ministeri d'Agricultura mesures com ara la regulació de les llotges de referència i la modificació de la Llei de la Cadena Alimentària "perquè els contractes facin referència als costos mitjans de producció". 

Els Estats Units van fer pública el 12 de maig la seva previsió de collita d'ametlla per aquest any, confirmant un augment del 17,6% respecte a la collita del 2019, amb un rècord 1.134 milions de tones d'ametlla. El nivell d'estocs d'ametlla als Estats Units ha augmentat un 7,36% al març del 2020 respecte al març del 2019, segons l'Almond Board. 

Unió de Pagesos reconeix que aquestes xifres poden condicionar, en part, l'evolució del preu de l'ametlla. Però segons l'empresa Calconut, el consum de fruita seca s'ha disparat durant el confinament un 36% a les llars espanyoles respecte al mateix període de l'any passat, i les vendes en línia haurien augmentat fins un 78%. Cal tenir en compte que l'estat espanyol és un dels majors importadors d'ametlla americana que, després de transformar, ven sobretot als països del nord d'Europa.

Davant d'aquesta situació, Unió de Pagesos reclama al Ministeri d'Agricultura que reguli les llotges agroalimentàries de referència, per "fer-les transparents", i que els preus que determinen "responguin a la realitat del mercat". El sindicat considera "inacceptable" que els preus que s'acabin pagant als pagesos se situïn per sota els costos de producció. Per això, ha tornat a emplaçar el Ministeri perquè la Llei de la Cadena Alimentària "estableixi l'obligació d'incloure als contractes agroalimentaris clàusules que facin referència als costos mitjans de producció".

A més, Unió de Pagesos demana al Ministeri que estudiï la recuperació de l'ajuda d'Estat a superfícies de fruita seca, de fins a 120,75 euros/ha, per a les superfícies d'ametller de baix rendiment, bàsicament de secà, que es veuen especialment afectades per la situació de davallada del preu de mercat. "Aquestes superfícies aporten uns beneficis mediambientals, de biodiversitat, lluita contra l'erosió i manteniment de l'ecosistema rural que cal preservar i reconèixer", assenyala l'organització agrària.