PATRIMONI
- Redacció / Torregrossa

Torregrossa vol recuperar la Font del Paradell

El consistori i l’associació Fem Llavor també han dut a terme una consulta per recollir l’opinió dels veïns sobre una futura adequació de l’antiga ‘casilla’ del Canal Auxiliar i el seu entorn.

Estat actual de la font del Paradell, amb el cobert ensorrat. FOTO: R.T

L'Ajuntament de Torregrossa, en col·laboració amb les associacions Fem Llavor -del mateix municipi- i la Banqueta -de Juneda- s'ha proposat recuperar la Font del Paradell, un dels elements patrimonials emblemàtics del municipi.

Situada a 3,5 km del nucli urbà de Torregrossa i a 4 del de Juneda, a tocar de la Quarta Séquia del Canal d'Urgell, es conserva només l'arcada de l'entrada al que era un recinte originàriament cobert. El seu origen és anterior a la construcció del canal i, malgrat la distància dels nuclis urbans, molts veïns de la zona hi anaven a aprovisionar-s'hi. Un cop perdut aquest ús, el paratge va continuar sent valorat com a espai de trobades i excursions fins a finals del segle XX.

La font es troba en terreny particular i el consistori està en converses amb la família propietària per intentar compatibilitzar-ho amb l'ús públic de l'espai. De moment, la intenció és reforçar l'arc i refer el cobert i, posteriorment, arranjar l'entorn amb arbres i bancs per recuperar-lo com a zona de lleure, en base a una primera proposta feta per l'arquitecte Josep Àngel Corbella, que l'any passat va intervenir també en la recuperació de l'Arc d'Adà de Llardecans.

De dur-se a terme, la iniciativa vol comptar amb la col·laboració del cicle formatiu de pedra de l'INS Mollerussa, però de moment no hi ha data. "Ara tot costa d'engegar, però la intenció és demanar alguna subvenció per poder-ho fer", explica l'alcalde, Josep M. Puig.

Consulta sobre l'antiga 'casilla'

Paral·lelament, l'Ajuntament de Torregrossa i Fem Llavor han dut a terme del 17 al 24 de juny una consulta per recollir l'opinió dels veïns sobre el futur de l'antiga 'casilla' del subcanal i el seu entorn, situada a la rotonda de la sortida del poble cap a Mollerussa, un espai actualment abandonat i que l'entitat proposa adequar per a finalitats associaciatives i crear-hi una zona segura i arbrada i que tingui una funció social "on es puguin fer trobades gastronòmiques i rutes verdes tot gaudint d'un espai natural", expliquen.

La idea inclou habilitar una possible via verda seguint el Canal Auxiliar fins a la partida de les Arcades. El 100% dels votants ho aprova.