AGRICULTURA
- ACN

La FCAC preveu un creixement del 12% de la collita d'ametlla a Catalunya

El volum de producció se situaria en les 6.737 tones en gra, front les 6.025 tones en gra de la campanya anterior.

La finca experimental d'ametllers que la Diputació de Lleida té a Maials. FOTO: ACN/Salva Miret

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment de l'11,8% en la producció d'ametlla al país, que situaria en les 6.737 tones en gra, front les 6.025 tones en gra de la campanya anterior. Aquest increment és degut fonamentalment a la progressiva entrada en producció de les noves plantacions d'ametller en regadiu, que ces preveu que continuïn fent créixer el potencial productiu els pròxims anys. A Lleida està previst que l'augment de la collita sigui d'un 5,7%, que representa passar de 3.608 a 3.815 tones, mentre que a Tarragona, l'increment se situaria en un 17,4%, passant de les 2.417 a 2.837 tones. 

Malgrat el creixement global fruit del regadiu i de les noves tècniques de cultiu, cal tenir en compte que a les zones de secà ha tingut lloc un lleuger retrocés del potencial productiu. Durant l'hivern hi van haver gelades, no generalitzades però localment importants, que van afectar especialment varietats de floració primerenca. En algunes zones, també s'ha observat mal quallat del fruit i danys per 'Monilia spp.' a causa de les elevades precipitacions durant bona part de la primavera. Tant l'hivern com la primavera van ser globalment més càlids, però amb precipitacions superiors a la mitjana climàtica.

Com a novetat, l'any 2020 s'ha apostat per un canvi metodològic que aporti un coneixement més fidel a una realitat molt canviant amb l'entrada de noves plantacions. D'acord amb el nou sistema, la superfície productiva s'estima fonamentalment a partir de les dades objectives de la superfície declarada en la DUN de 2019 i tenint en compte l'efecte sobre la productivitat de l'any de plantació, el sistema de producció (secà / regadiu), grup varietal i demarcació territorial. D'altra banda, s'estimen els rendiments en camp i percentatge gra / closca per a cadascuna de les combinacions d'aquests diferents paràmetres per a obtenir unes xifres molt acurades. 

D'aquesta manera es conclou que, de les 33.581 hectàrees declarades, 4.204 ha no es consideren productives perquè la seva edat de plantació és inferior a 4 anys en regadiu i 5 en secà. De les 29.377 ha productives d'ametlla a Catalunya, un 78,1% són en secà però, per primer any de forma molt evident, és la producció provinent del regadiu la majoritària, suposant el 58% del total. 

El responsable de fruita seca de la FCAC, Roger Palau, alerta que "es va consolidant" l'entrada en producció de les noves plantacions d'ametller en regadiu a Catalunya, que "progressivament cada vegada serà més important". En aquest sentit, recorda que no s'ha d'oblidar que això "pot posar en perill" la continuïtat de les explotacions tradicionals de secà, que actualment ocupen la major part de la superfície i que "són garants de l'equilibri territorial" a zones on cap altre conreu és viable i que la situació actual de mercat no és "gens favorable".

Per altra banda, en garrofa està previst un increment del 69,2% passant de les 13.000 a les 22.000 tones d'enguany. Bones perspectives de producció per a la garrofa ja que no hi ha hagut incidències per gelades ni falta de precipitacions. Durant el febrer es van produir episodis de forts vents però sense incidència en la productivitat.