OLI
- ACN/Redacció

L'efecte de les pluges sobre la floració farà caure la collita d'oliva fins un 40%, segons UP

Les previsons del sindicat per a la comarca de les Garrigues no són tant acusades com a la resta de zones productes del país.

Foto: Xavi Minguella

El sindicat agrari Unió de Pagesos preveu una davallada important de la collita de l'oliva per la campanya 2020-2021 a tot Catalunya, després que la darrera campanya es considera que va ser d'excepcional bona collita. Tot i que encara no es poden valorar els possibles danys causats pel repiló o ull de gall, malaltia produïda pel fong Spilocaea oleagina, UP afirma que les pluges caigudes durant l'època de la floració han comportat una mala pol·linització i, per tant, un mal quallat que fan preveure una reducció de collita i pèrdues importants.

Les previsions del sindicat per a la comarca de les Garrigues no són tant acusades com a la resta de zones productes catalanes. Per a la comarca, es preveu una davallada allà on va haver-hi molta producció l'any passat i en aquelles zones on es va collir amb condicions climàtiques adverses que van fer caure molta fulla. En canvi, a la zona sud de les Garrigues, de moment no es preveu davallada, a l'espera d'analitzar els possibles danys del repiló.

Pel que fa la resta del país, el Baix Camp, amb un 50%, i el Montsià, amb un 40%, serien els territoris més afectats. També a l'Alt Camp, amb pèrdues d'un 20%. A l'Alt Penedès es preveu una caiguda considerable, amb parcel·les sense collita, de la mateixa manera que al Vallès Occidental i Oriental. 

Al Baix Ebre, consideren que, malgrat una caiguda prevista del 40% respecte una collita plena, el balanç podria considerar-se satisfactori després d'acumular dos anys amb poca producció, especialment els dos últims, per la greu sequera. Finalment, a la zona del Baix Penedès la davallada prevista se situa entre el 30 i el 40%, en aquest cas, però, principalment per la gran de la passada campanya i no tant per les pluges.