POLÍTICA
- Redacció

Mir, Setó, Feliu, Esquerda i Aixalà passen a Junts i Villas es manté al PDeCAT

Altres alcaldes, com la de la Granadella i el de Bovera, es mantenen, de moment, com a independents.

Els set regidors de l'actual equip de govern de les Borges. (foto: JxBB)

L’alcalde de les Borges i vicepresident del Consell Comarcal, Enric Mir, l’alcalde de la Floresta i president del Consell Comarcal, Jaume Setó, l’alcaldessa de l’Albi i delegada territorial de Presidència a Lleida, Anna Feliu, l’alcalde de Granyena i president de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, Francesc Esquerda i l’alcalde de Juncosa i vicepresident segon del Consell, Lluís Dalmau, han formalitzat la baixa del PDeCAT i el pas a Junts, la nova formació que lidera Carles Puigdemont. També ha fet el pas Lídia Aixalà, fins ara presidenta del PDeCAT a les Garrigues i, segons explica Junts per les Borges en un comunicat, també “la immensa majoria dels alcaldes, alcaldesses, caps de llista, associats i associades garriguenques”.

No és el cas, però, de l’alcalde de Juneda i expresident del Consell Comarcal, Antoni Villas, que ha confirmat a SomGarrigues la seva continuïtat al PDeCAT. L’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, i el de Bovera, Òscar Acero, de moment no van ni al PDeCAT ni a Junts i es mantenen com a independents.

El PDeCAT es queda sense regidors a les Borges
A més de l’alcalde Enric Mir, també han anunciat el canvi a Junts els regidors Núria Palau i Daniel Not, que abandonen el PDeCAT, així com Jordi Ribalta, Ariadna Salla i Maricel Viladoms, que figuraven com a independents i també s’han donat d’alta al nou partit. Dels set regidors de l’equip de govern, ara només queda com a independent l’edil d’Ensenyament, Participació, Transparència i Bon Govern, Maria Fusté.

Arrels a CDC i UDC
Dels fins ara membres garriguencs del PDeCAT que han anunciat el pas a Junts, la majoria van iniciar la seva trajectòria política a les files de CDC, majoritàriament, però també algun a les d’Unió. Enric Mir va entrar com a regidor a l’Ajuntament de les Borges Blanques l’any 2003, llavors a les files de CiU, formació amb la qual es va presentar fins el 2019, que ho va fer com a Junts per Catalunya. Del 2015 al 2019, Mir va ser diputat a la Diputació de Lleida i des del 2019 és vicepresident del Consell Comarcal. Núria Palau, Daniel Not, Maria Fusté, Jordi Ribalta i Ariadna Salla van entrar a la candidatura de CiU l’any 2011, el de la primera alcaldia de Mir, i des de llavors han estat regidors al consistori (Salla i Not des del 2015). Fins l’any 2015, Ribalta i Salla van ser militants d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC), cap comarcal i presidenta de la Unió de Joves a Ponent, respectivament.

Jaume Setó, actual president del Consell Comarcal de les Garrigues, ja va ser regidor per CiU a la Floresta als anys 80 i des del 1995 que és alcalde d’aquesta població de manera ininterrompuda. Entre els anys 2003 i 2019 va presidir la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, càrrec que ara ocupa Francesc Esquerda, alcalde de Granyena. Esquerda va entrar com a regidor per CiU a Granyena l’any 2003 i n’és alcalde des del 2013.

Anna Feliu, alcaldessa de l’Albi, va entrar com a regidora per CiU l’any 2007 i va ser coordinadora territorial de Joventut de la Generalitat a Lleida i, posteriorment, delegada territorial de Governació. Actualment és delegada territorial de Presidència. Per la seva banda, Lluís Dalmau, que va començar a anar a les candidatures de CiU el 1999, és alcalde de Juncosa des del 2013, i Lídia Aixalà, natural d’Arbeca, és assessora de Junts per Catalunya a la Diputació de Lleida i fins ara era presidenta del PDeCAT a les Garrigues.