DRETS
- Redacció / Les Borges Blanques

La UdL crea el premi Maria Lois López per a treballs amb perspectiva de gènere

Lois, filla de les Borges Blanques, va ser la primera professora titular de l'Escola Superior de Bibliotecàries de Catalunya.

La Universitat de Lleida (UdL) ha convocat el primer Premi Maria Lois López per al millor treball de fi de màster amb perspectiva de gènere de qualsevol disciplina acadèmica. El premi, dotat amb 1.000 euros, porta el nom de qui va ser la primera professora titular de l’Escola Superior de Bibliotecàries de Catalunya. Maria Lois, nascuda a les Borges Blanques el 1896, ja va ser una de les primeres llicendiades en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, on també es va doctorar. Durant uns mesos del 1917 va ser membre de l’Oficina d’Estudis Orientals de la Secció Filològic de l’Institut d’Estudis Catalans. Posteriorment, va ser secretària de l’Escola de Bibliotecàries de la Mancomunitat i després, des del curs 1919-1920, professora del mateix centre. Va morir el 1933, a l’edat de 37 anys. A les Borges té dedicat un carrer secundari i l’any 2015, l’Ajuntament va batejar la sala d’actes de la biblioteca amb el seu nom.

Al Premi Maria Lois López s’hi poden presentar treballs del curs 2019-2020 que hagin tingut una nota mínima de 9 i que hagin incorporat la perspectiva de gènere. La convocatòria està oberta fins el 15 de novembre. Amb aquesta iniciativa, la UdL dona compliment a una de les mesures del Pla d'Igualtat del centre, que consisteix en la creació de premis per a tesis, treballs de fi de màster i treballs de fi de grau. En aquest sentit, també existeix el Premi Aurèlia Pijoan per a treballs de fi de grau, del qual s’ha convocat la segona edició.