CULTURA
- Les Borges Blanques

Inauguren l'exposició 'Guerra Civil a les Garrigues 1936-1939'

Imatge d'arxiu d'un refugi de la Granadella

La Casa de la Cultura de les Borges Blanques acollirà el proper 19 de febrer la inauguració de l’exposició Guerra Civil a les Garrigues 1936-1939. L’exposició està organitzada i coordinada pel Consell Comarcal de les Garrigues i ha rebut el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, l’Institut Català de la Dona i el Centre d’Estudis de les Garrigues.

L’objectiu és donar a conèixer de forma senzilla, planera, gràfica i visual, però sobretot didàctica, quins van ser els trets d’identitat de la contesa civil a la comarca.

L’exposició es divideix en cinc grans àmbits precedits per una introducció on s’analitza les Garrigues l’any 1936, tant des del punt de vista de la divisió territorial aprovada pel govern de la Generalitat, com des del punt de vista de la divisió eclesiàstica.
Cada àmbit de l’exposició té un fil conductor on les dones de la comarca en són protagonistes. A partir d’una sèrie d’entrevistes i d’un treball previ realitzat per Jaume Salla Pons, s’extrauen frases significatives i il·lustratives de l’eix temàtic en qüestió.

Els tres primers àmbits són la revolució de 1936, l’exèrcit a la comarca i pluja de foc, els bombardeigs a la comarca. El quart àmbit correspon a material de l’època des d’una llitera fins a diferents projectils i finalment el cinquè àmbit és un audiovisual on es van reproduint diferents entrevistes a homes i dones de la comarca que expliquen la seua experiència.