CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

Ingressen a l’Arxiu Comarcal de les Garrigues 1.714 caixes de documents procedents d’altres arxius

S'hi ha traslladat documentació que fins ara era als arxius del Pla d'Urgell, Històric de Lleida, la Conca de Barberà, l'Alt Camp i la Noguera, entre la qual 31 pergamins de l'Albi dels segles XIV a XVII.

Descàrrega de part del material rebut aquests dies. (foto: ACGAR)

El 22 i 23 d'abril van arribar a l'Arxiu Comarcal de les Garrigues 1.714 caixes d'arxiu definitiu, amb diversos fons documentals custodiats fins al moment en cinc arxius comarcals i històrics de la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya. Amb la inauguració de l'equipament garriguenc al gener, aquesta documentació pròpia de la comarca ja pot retornar a les Garrigues.

Concretament, s'ha traslladat documentació dels arxius del Pla d'Urgell, Històric de Lleida, la Conca de Barberà, l'Alt Camp i la Noguera. Destaquen, pel seu volum (895 caixes), els fons de l'antic Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca de l'oficina de les Borges, els fons de les cambres agràries locals de diversos municipis de la comarca, documentació judicial, documentació municipal de Tarrés i, especialment, un conjunt de 31 pergamins (dos de cosits) de l'Ajuntament de l'Albi, escrits entre els anys 1375 al 1632, restaurats, digitalitzats i descrits pel Servei d'Arxius del Departament de Cultura i que es trobaven a l’Arxiu del Pla d’Urgell.


Un dels pergamins originaris de l’Albi.

A la major part d'aquesta documentació li resta fer el tractament arxivístic i els relatius inventaris. Al febrer, l'Arxiu de les Garrigues ja va rebre les primeres donacions de material de particulars i entitats.